monitorulcj.ro Menu
Economie

Pe ce locuri de muncă se bat cei mai mulţi clujeni?

Contrar aşteptărilor, clujenii se înghesuie şi pentru obţinerea locurilor de muncă din categoria celor cu liste lungi de cerinţe şi cunoştinţe, „neglijând” job-uri „accesibile”. Concluzia se desprinde dintr-un top al celor mai căutate de la nivel local în ultimele şapte zile, realizat de Monitorul de Cluj, utilizând datele publicate de portalul Bestjobs.ro.

Pe prima poziţie se plasează un post de consilier suport tehnic relaţii clienţi oferit de call center-ul unei firme de telecomunicaţii. În câteva zile de la postare au aplicat peste 400 de persoane, angajatorul cerând cunoştinţe de networking, cunoştinţe legate de servere de mail, precum şi pachetul Microsoft Office „la degetul mic”. Deşi nu e prezentată şi oferta salarială, potrivit informaţiilor Monitorul, câştigurile depăşesc 1.500 de lei net.

Interes crescut s-a manifestat şi pentru un job de responsabil achiziţii, furnizat de o companie locală de IT. Promisiunile de recunoaştere a performanţelor,  de integrare într-o companie extrem de dinamică şi în continuă creştere, precum şi beneficiile „sportive/medicale”, par a fi fost suficiente pentru a stârni interesul a peste 300 de clujeni în mai puţin de o săptămână de la publicarea anunţului.

Pe ultimul loc al podiumului se situează un post de manager de proiect, oferit de Bosch. Oferta a înregistrat un număr impresionant de aplicaţii, în doar câteva ore de la postare, mai bine de 250 de persoane depunându-şi CV-urile cu ajutorul platformei on-line. Şi de această dată cunoştinţele cerute nu sunt la îndemâna oricui: diplomă de masterat în inginerie electrică şi mecanică, între trei şi cinci ani de experienţă în management de proiect, „de preferat în industria automobilelor”.

Cu mai puţin succes „la public”

Fără cerinţe, dar şi cu puţine CV-uri colectate este un post de casieriţă sala jocuri. În trei zile au aplicat doar 13 persoane. De la fel de „mult” succes, comparativ cu primele clasate, se bucură şi un job de manipulator mărfuri. Angajatorul cere minim 8 clase, disponibilitate de a lucra în schimburi; disponibilitate de a efectua muncă fizică şi abilităţi de comunicare, însă  areuşit să contabilizeze doar 20 de CV-uri în ultimele zile.

Peste 13.000 de clujeni îşi caută loc de muncă

Conform ultimelor statistici publicate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), numărul şomerilor din judeţ depaşea 13.000 de persoane la sfarşitul lui martie, procentul persoanelor în căutarea unui job din total forţă de muncă activă la nivelul judetului Cluj fiind de 3,95%.