Economie

Vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu: Vom face funcţionale sistemele de irigaţii în zona Câmpia-Turzii

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/18/05 sistem de irigatie irigatii 3.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu, consideră că refacerea sistemelor de irigaţii din zona agricolă Turda-Câmpia Turzii este absolut necesară. Acestea au fost construite între anii 1968 şi 1972, folosind apa de pe cursul râului Arieş, pe o suprafaţă de 5.880 de hectare, iar CJ preconizează ca ele să redevină funcţionale pe 3.000 de hectare.

Într-un interviu acordat AGERPRES, vicepreşedintele Ioan Oleleu, specialist în controlul sanitar-veterinar şi în siguranţa alimentelor, a evidenţiat stringenţa unui sistem modern de irigaţii în zona Turda-Câmpia Turzii şi s-a referit, totodată, la procentul extrem de ridicat al importurilor de produse agroalimentare în România, precum şi la incertitudinea pe care o prezintă pentru sănătate organismele modificate genetic.


După 1989, sistemul de irigaţii de la Turda-Câmpia Turzii a fost afectat de furturi repetate de motoare de pompare, conducte şi dale din canalele de aducţiune a apei. Ceea ce a putut fi salvat, se află în conservare la Asociaţia Udătorilor Turda-Câmpia Turzii. Legumicultorii din Mihai Viteazul, Călăraşi şi Moldoveneşti sunt renumiţi pentru produsele lor de excepţională calitate, iar apa necesară culturilor va fi factorul cel mai important pentru asigurarea unor recolte pe măsura aşteptărilor lor şi ale consumatorilor.

“Este acum momentul ca autorităţile judeţene să ofere cea mai optimă soluţie pentru terenurile agricole de la Turda - Câmpia Turzii. Se vorbeşte de ani şi ani de susţinerea agriculturii şi de proiecte, dar, practic, lucruri esenţiale nu au fost rezolvate. Consiliul Judeţean a luat decizia de a sprijini în mod real această zonă agricolă din judeţ, pentru a se obţine producţii constante sau în creştere, de la an la an. Sistemul de irigaţii este indiscutabil o prioritate. El a fost funcţional şi între 2003-2004, nu şi ulterior. Seceta din ultimii ani ne obligă să intervenim în zonă. Ne-am întâlnit cu membrii Asociaţiei Udătorilor şi cu reprezentanţi de instituţii care gestionează acest sistem de irigaţii”, spune Oleleu.


În prezent, cultivatorii de legume din zona Turda-Câmpia Turzii se descurcă pe cont propriu. Este greu mai ales în lunile de vară, fără apă, tocmai atunci când culturile sunt în vegetaţie maximă.

“Seceta din 2012 a afectat major agricultura la nivel naţional. Au fost mari zone calamitate. Dar producţia din zona Turda-Câmpia Turzii a fost totuşi peste media naţională. În mod cert, producţia poate creşte simţitor ca urmare a funcţionării sistemelor de irigaţii. În prima fază a proiectului, suprafaţa preconizată să fie irigată este de 3.000 de hectare. Practic, zona este de excelenţă agricolă pentru judeţul Cluj, iar cultivatorii au iniţiative salutare, sunt adevăraţi profesionişti în domeniu. Consiliul Judeţean a apreciat că este oportun să se implice pentru a-i sprijini efectiv”, a mai declarat Oleleu.


Poate judeţul Cluj să devină un furnizor de hrană sănătoasă pentru o mare parte a ţării?

“Lucrul cele mai important care ne lipseşte în acest moment este strategia coerentă sectorială. România şi judeţul Cluj au şansa reală de a relansa economia prin agricultură. Este nevoie de investiţii, pentru producţii agricole în creştere. Produsele agroalimentare de calitate - vegetale şi din carne - asigură sănătatea unui popor. Avem pieţe bine structurate, dar, din păcate, o gamă importantă din produse vin din afara graniţelor. Noi ne-am propus să dezvoltăm domeniile prioritare din domeniul agriculturii, în baza unei strategii bine gândite. Este bine să ştim ce oportunităţi avem în perioada următoare, fie că este vorba de procesarea laptelui şi a cărnii, fie că este vorba de culturi cerealiere şi legumicole. Trebuie să ştim care sunt domeniile în care putem face performanţă, cele în care putem să excelăm. La Cluj avem un atuu important: specialiştii din domeniul agricol. Este vorba de cadrele de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, apoi de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda şi de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cluj-Napoca”, mai spune vicepreşedintele CJ Cluj.



Citeşte şi:

Vicepreşedintele CJ Cluj cere bani de la Guvern pentru sistemul de irigaţii de la Turda


Consiliul Judeţean Cluj a obţinut sistemul de irigaţii de la Turda

Clujenii pot accesa fonduri nerambursabile pentru investiţii în irigaţii

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter