monitorulcj.ro Menu
Economie

România, pe locul trei în UE ca rată de creştere a Produsului Intern Brut

România se află pe locul trei în Uniunea Europeană, după Letonia şi Lituania, în ceea ce priveşte rata de creştere, având o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 2,1% faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.ro.

"Cifrele nu ţin neapărat de cald, însă a venit estimarea pe primul trimestru. Avem o creştere de 2,1% faţă de trimestrul întâi în care nu era guvernarea USL. Suntem în UE pe locul trei, după Letonia şi Lituania, ca rată de creştere şi important este ca aceste cifre să se simtă şi în locurile de muncă şi în investiţii", a spus primul-ministru, la începutul şedinţei de Guvern. Totodată, el a apreciat că sectoarele agriculturii şi energiei sunt cele care pot genera cu precădere în România investiţii şi locuri de muncă. Victor Ponta a adăugat că România ar trebui să aibă puncte de vedere mai bine conturate la nivel european în ce priveşte politicile energetice.

 

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în termeni reali în trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, PIB a înregistrat o creştere cu 2,1% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al României a crescut, în termeni reali, cu 1,1% faţă de trimestrul precedent. Anul trecut, economia României a crescut, în termeni reali, cu 0,7% faţă de anul 2011, iar Produsul Intern Brut a fost estimat la 587,499 miliarde lei preţuri curente, potrivit datelor provizorii publicate în aprilie 2013 de INS.