Economie

Constructorii clujeni au declarat război mafiei licitațiilor!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/10/santier bloc.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Marii constructorii clujeni cer certificarea companiilor din domeniu, astfel încât la licitațiile publice să nu mai poată participa firme fără competențe, dar cu „pile politice”, care să sufle proiectele profesioniștilor, iar mai apoi să le subcontracteze tot lor luându-și comisionul de rigoare. Antreprenorii s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul unei „conferințe de analiză” organizată de Filiala Cluj a Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).</strong></p>

„Sectorul construcțiilor, în orice țară, presupune niște condiții de calitate asumată. O lucrare de calitate nu poate fi făcută decât de un prestator de construcții care are niște competențe tehnice, umane și de know-how foarte bine asumate și consolidate în timp, dovedite prin lucrări practice. Din această perspectivă concurența din România din ultimii ani nu a fost o concurență reală pentru că multe dintre proiecte, licitații, nu au fost câștigate prin oferte competitive, ci prin alocări politice”, spune inginerul Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO.


Potrivit liderului ARACO Cluj, constructorii s-au pus de acord pentru a schimba legislaţia.

„Ceea ce încercăm noi să facem și am elaborat în acest sens cu celelalte organizații profesionale și patronale din România este o reglementare clară în legislația națională care să spună că în documentația de licitație trebuie depus un certificat de capabilitate tehnico-economică a competențelor companiilor de construcții. Cu alte cuvinte, firmele de construcții care știu să facă infrastructură să meargă să lucreze proiecte de infrastructură în anumite componente valorice, firmele care știu să facă lucrări edilitare, să poată să meargă să facă lucrări edilitare. Pentru a filtra trebuie să eliminăm pe cât se poate prezența acelor companii susținute de diverse personaje politice care nu au competențele necesare, dar care câștigă într-una lucrări pe care nu le execută, doar marchează un comision, iar pe urmă le dau spre execuție profesioniștilor care lucrează pe niște prețuri care de multe ori nu aduc niciun fel de profit”, a explicat inițiativa, Constantin Caşcaval, preşedintele ARACO Cluj.


Conformt evidențelor asociației, sunt aproximativ 20 de companii din județele din zona noastră care au certificate de competențe tehnice.

Actualele prevederi au caracter optional


În legislația actuală, în Ordonanța 34 se prevede acest certificat, dar el nu este obligatoriu. „Noi vom solicita ca în Legea calității care este acum într-o procedură de actualizare să avem obligativitatea prezentării acestui certificat de capabilitate. De asemenea am genrat un proiect de hotărâre de guvern pentru crearea unei entități formată nu din reprezentanți ai statului care sunt susceptibili de corupție, ci din reprezentanții organizațiilor profesionale și patronale din sectorul de construcții, să acorde tuturor companiilor interesate aceste certificate care dorim să fie obligatorii în ceea ce înseamnă procedurile de licitații”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter