monitorulcj.ro Menu
Economie

Isărescu: Este remarcabilă aprecierea cursului, în condiţiile crizei din Cipru

Aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru şi a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că nu exclude aprecierea monedei în acelaşi timp cu creşterea exporturilor, aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000.

"Noi suntem într-un interval să îl numesc aşa de toleranţă, ca să nu îl speculaţi altfel. Cursul este liber, determinat de piaţă, sigur influenţat de intrări de capitaluri. Este remarcabil, şi o spun cu toată convingerea, este remarcabil ca în condiţii de criză, şi nu cu o criză prin Islanda, Irlanda, ci o criză în coasta României, în Cipru, cu o situaţie tensionată care a durat mai mult de o lună de zile, şi, cu într-adevăr, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piaţă bancară, dacă piaţa bancară este 40% din PIB, 0,6 înseamnă 0,25% din PIB. Sumă mică, dar aţi văzut cum se inflamează lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil că în condiţii de criză, cu o criză în coasta României, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi în termeni pozitivi, fără să fim optimişti", a spus Isărescu.

El nu exclude ieşirea dintr-un cerc vicios şi intrarea într-un cerc virutos, care să presupună apreciere şi creşterea exporturilor.

Isărescu arătase anterior că exporturile şi producţia manufacturieră au performat peste aşteptări şi au dat semnale de ameliorare a activităţii economice.

Leul s-a apreciat cu peste 2% în raport cu euro în ultima lună, iar referinţa anunţată de BNR a coborât luni la 4,3224 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel de un an şi patru luni. De la începutul anului, cotaţia monedei naţionale a câştigat 2,4% în faţa euro.