Economie

Fabrica de încălţăminte Clujana, la un pas de insolvenţă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/29/fabrica clujana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fabrica de încălţăminte Clujana ar putea intra în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate în ultimii cinci ani, datorii care se ridică la peste 1,3 milioane de euro. Varianta insolvenţei a fost discutată luni în plenul Consiliului Judeţean Cluj. O decizie în acest sens va fi luată de AGA pe data de 25 mai. Reprezentantul Consiliului Judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor, Axente Husar, a declarat că totalul datoriilor fabricii se ridică la peste 1,3 milioane de euro. </strong></p>

 


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că singura soluţie este intrarea în insolvenţă. "Este o măsură normală de reorganizare, care nu va afecta personalul, probabil e cea mai bună soluţie pentru fabrică", a precizat acesta. La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie a Clujana, Daniel Mihiş, a declarat că "e păcat că se intră în insolvenţă", însă a precizat că acest lucru se va întâmpla cel mai repede peste două-trei luni. Acesta a mai precizat că activitatea şi locurile de muncă nu vor fi afectate.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Clujana, Daniel Mihiş, a declarat, luni, că societatea nu poate achita datoria din producţia realizată. "Consiliul de Administraţie recomandă determinarea situaţiei de insolvenţă dacă nu este altă soluţie pentru a reuşi să trecem peste datoria de 1,4 milioane de euro care, din păcate, planează asupra noastră. Acum patru ani, fabrica nu a avut datorii faţă de terţi şi nici faţă de bugetul consolidat, dar s-a ajuns de atunci la această datorie către bugetul consolidat, din care 40 la sută sunt reprezentate de comisioane şi penalizări. Ţinând cont de faptul că este o sumă considerabilă, noi nu avem cum, din producţia noastră, să o plătim. În cazul în care se va decide insolvenţa, în maxim trei luni se va lua o decizie în acest sens, datoria acumulată se va bloca, societatea se va reorganiza, iar un administrator judiciar va prelua totul. Locurile de muncă nu se pierd, iar activitatea va continua", a spus Mihiş, citat de Mediafax.


El a afirmat că SC Clujana poartă discuţii cu mai mulţi investori străini pentru a executa, în continuare, comenzi în lohn.

Consiliul Judeţean Cluj deţine peste 93 la sută din acţiunile SC Clujana SA, restul aparţinând unei asociaţii a angajaţilor şi SIF Oltenia.


Fondată în 1911, Clujana a fost cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi milioane de perechi de pantofi pentru piaţa românească şi export. După '89 a fost închisă cinci ani şi redeschisă în 2004. Acum are 360 de angajaţi şi încearcă să supravieţuiască.

Mihiş susţine că, pentru a renaşte, fabrica ar avea nevoie de o infuzie de capital de aproximativ 250.000 de euro, dar şi să îşi achite datoria la bugetul de stat, în valoare de peste un milion de euro. "Clujana a rămas o marcă de încălţăminte şi un brand apreciat, singura problemă cu care ne confruntăm fiind lipsa de fonduri în ceea ce priveşte noi linii de producţie şi noi modele. Nu putem să ieşim acum pe piaţă cu o nouă colecţie, ci vindem doar din colecţiile vechi. Am avea nevoie de o infuzie de capital de circa 250.000 de euro. Avem datorii moştenite către bugetul de stat de circa un milion de euro şi am obţinut o eşalonare din partea Direcţiei de Finanţe Cluj", explică Mihiş.


În ultimii ani, poate cea mai "vizibilă" apariţie a numelui Clujana a fost legată de o propunere a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe. Având în vedere că în timpul celui de-al doilea război mondial Clujana a produs bocanci militari şi harnaşamente pentru armată, în 2009 Tişe a propus Ministerului Apărării şi Ministerului Administraţiei şi Internelor încheierea unor contracte pentru dotarea soldaţilor şi jandarmilor cu bocanci militari produşi de Clujana, dar proiectul nu a fost finalizat.

abonare newsletter