Economie

Un 1 Mai fără bani pentru clujeni

<p><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/28/bp 1.jpg" border="0" width="457" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Administratorii de cabane, restaurante şi pensiuni din Cluj se plâng că „va bate vântul” de „ziua muncii”.

Dacă în anii trecuţi, deşi nu abunda de clienţi, cabanele şi restaurantele din judeţ aveau totuşi activitate şi de 1 Mai, în acest an, potrivit reprezentanţilor unităţilor turistice din judeţ, luate prin sondaj de Monitorul de Cluj, se preconizează a fi linişte deplină.

„Ne-am mirat că nu am primit niciun telefon, măcar să se intereseze de ofertă. Nu au oamenii bani”, declară Vuşcan Eugenia, proprietara cabanei Sorina, situată la 3 km de Beliş.


„A fost cel mai liniştit week-end din an. Nu am primit telefoane pentru rezervări”, susţine Septimiu Crişan, administrator Pensiunea Colibri.

Iarba verde, cea mai ieftină soluţie pentru timpul liber

Grătarul în aer liber pare a fi varianta pe care cei mai mulţi dintre clujeni au ales-o pentru a petrece ziua muncii. Pe lângă plăcerea de a sta  la „aer curat”, oamenii invocă şi bugetul restrâns în motivarea alegerii.


„De 1 mai voi ieşi împreună cu familia mea în Făget, să facem un grătar. E prea frumos ă stăm în casă, dar e şi mult mai ieftin decât alte modalităţi de pretrecere a timpului liber. E mai ieftin să cumperi o  caserolă de mici, un sus şi o bere , decât să mergi la restaurant”, spune clujeanul Cristian Mureşan.

O zi ca de week-end?

Decretată încă din 1889, la Congresul Internaţionalei Socialiste, ca fiind Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor unei mari greve generale din Chicago, ziua de 1 mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în România, în 1890. Manifestările au luat amploare în perioada regimului comunist, când întreaga naţiune aducea un omagiu conducătorilor şi partidului, însă, după 1990, odată cu minimalizarea importanţei propagandistice şi popularizarea semnificaţiei zilei a fost minimalizată, mulţi dintre oameni privind „sărbătoarea” ca pe o simplă oportunitate de timp liber.


„Nu e un eveniment care  să-mi trezească vreun sentiment. Mai degrabă asociez 1 mai cu o zi la grătar decât cu ziua muncii. Pentru mine e doar o ocazie suplimentară de a mă relaxa”, spune Adriana Muller.

Concediu prelungit pentru bugetari

Personalul din sectorul bugetar beneficiază de o „minivacanţă” de cinci zile, la începutul lunii mai, după ce Guvernul a declarat zilele de 2 şi 3 mai libere, pentru ca ziua de 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, din 5 mai


Deşi decizia s-a dorit a veni în sprijinul operatorilor de turism, încă din momentul anunţării, reprezentanţii patronatelor s-au arătat reticenţi. Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, declara atunci, pentru Mediafax, că zilele libere acordate de stat pe 2 şi 3 mai nu îi vor determina pe români să stea în staţiunile din ţară 5-6 zile, astfel că nu se va înregistra nicio creştere a turismului intern.

abonare newsletter