Economie

Singurul oraş din România FĂRĂ ŞOMERI

<p><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/28/primaria-sebes-e1287074282683.jpg" border="0" alt="alba24.ro" width="457" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un oraş din România se poate lăuda, în actualul context economic, cu o rată a şomajului care se apropie tot mai mult de zero.

Oraşul Sebeş din judeţul Alba, cu o populaţie de 32.000 de locuitori şi o rată a şomajului de sub 2%, a fost pus recent pe harta celor mai impor­tan­te centre de produc­ţie auto din România şi din regiune în urma investiţiei de 300 de milioane de euro anunţată de grupul german Daimler, potrivit businessmagazin.ro. Cele 400 de noi locuri de muncă oferite de constructorul Mercedes-Benz vor duce rata şomajului la 0%.

Frumuseţea şi potenţialul oraşului transilvănean au atras de-a lungul timpului atenţia multor investitori, atât autohtoni cât şi străini. Astfel, municipiul Sebeş este un puternic centru economic în continuă dezvoltare, în care investiţiile străine reprezintă o pondere foarte importantă, se arată pe siteul municipalităţii.


Prezentului îi corespunde un oraş în plină dezvoltare, un mediu de afaceri profitabil, amintind în acest sens că la Sebeş, există 1159 de agenţi economici activi. Sintetizând la nivelul principalelor sectoare şi ramuri economice, ramura cea mai bine reprezentată este comerţul, urmată de ramura serviciilor. Însă, deşi după numărul de agenţi economici, ponderea cea mai mare o are comerţul, după cifra de afaceri cel mai mare aport îl au firmele din domeniul industrial, potrivit autorităţilor locale.

Astfel, toata gama de producţie industrială, pornind de la industria pielăriei şi a ciorapilor, ramuri cu tradiţie pe plan local, şi continuând cu industria mobilei, exploatărilor forestiere, etc., sunt reprezentate în municipiul Sebeş. Sunt de asemenea numeroase firme care au ca obiect de activitate transportul intern şi internaţional de mărfuri cu capital străin sau autohton.


Volumul investiţiilor străine se cifrează la aproximativ 500 milioane de dolari, acestea fiind favorizate de situarea oraşului chiar pe un drum european, existenţa unei platforme industriale cu toate utilităţile, personal calificat şi influenţă săsească în ceea ce priveşte administraţia locală.

Dintre cei mai importanţi investitori străini în domeniul prelucrării lemnului, amintim: Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Savini Due, Ciatti HT, Grande Arredo.


Municipiul Sebeş s-a făcut cunoscut, atât în ţară cât şi în străinătate, şi datorită investiţiilor autohtone. Astfel pe teritoriul urbei activează cu succes una dintre cele mai mari fabrici de ingheţată din România, Alpin 57 Lux, precum şi una de producţie a berii Albacher, deţinută de Romaqua Grup. Totodată, aici la Sebeş, există una dintre cele mai moderne fabrici de producţie a hârtiei, şi anume Pehart Tec Petreşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter