Economie

RECORD INEDIT: O monedă de cinci cenţi vândută pentru 3,17 milioane de dolari

<p><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/27/au-facut-descoperirea-vietii-lor-patru-americani-se-vor-imbogati-cu-o-moneda-de-5-centi-190220.jpg" border="0" alt="antena3.ro" width="457" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O monedă de cinci cenţi, datând din 1912, gravată cu imaginea Statuii Libertăţii, a fost vândută pentru suma de 3,17 milioane de dolari la o licitaţie organizată în SUA de casa Heritage Auctions.

Moneda fusese evaluată de specialişti la 2,5 milioane de dolari, informează bbc.co.uk.

Valoarea monedei este dată de raritatea ei, pentru că face parte dintr-o serie de cinci exemplare, realizată în 1912, ultimul an în care s-a mai folosit pentru piesele de cinci cenţi imaginea cu capul Statuii Libertăţii.


Moneda are însă imprimat ca an de emisiune 1913, când a fost introdus capul de bizon. Seria de cinci monede a fost turnată în Philadelphia, Pennsylvania, un muncitor numit Samuel Brown fiind cel care a modificat data, pentru a face o glumă. Despre existenţa acestei serii de monede s-a aflat în 1920, când Brown a scos-o la vânzare.

Seria de cinci monede a avut mai mulţi proprietari de-a lungul timpului, fiind separată în 1942.


Un colecţionar din Carolina de Nord, George Walton, a cumpărat moneda scoasă la licitaţie joi, la începutul anilor 1940. El a murit într-un accident de maşină în 1962. Moneda a fost descoperită la locul accidentului de sora acestuia, Melva Givens, care a şi moştenit-o. În 2003, moştenitorii acesteia au dus moneda la Târgul Internaţional al Asociaţiei Numismatice Americane din Baltimore, în cadrul căruia erau expuse celelalte patru monede, recuperate între timp, şi astfel moneda a fost autentificată.

De atunci, moneda a fost expusă la muzeul asociaţiei din Colorado.

Ultimele Stiri
abonare newsletter