Economie

Daniel Constantin: Sectoarele prioritare în agricultură sunt producţia vegetală şi creşterea bovinelor pentru lapte

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/25/daniel constantin1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a evidenţiat joi la Târgul Internaţional Agraria - cel mai mare târg de profil din Transilvania - că sectoarele prioritare de dezvoltare ale agriculturii în acest an şi în etapa 2014-2020 sunt producţia vegetală şi creşterea bovinelor pentru lapte.</strong></p>

Oficialul guvernamental a anunţat că fermele de familie în care lucrează tinerii şi fermele de subzistenţă vor fi sprijinite de Ministerul Agriculturii prin programe speciale.

Ministerul Daniel Constantin a arătat în context că în perioada 20-25 mai la minister vor fi elaborate proiecte tip pentru fermele de legumicultură şi pentru cele specializate pe creşterea bovinelor, dar şi pe creşterea păsărilor. Ministerul va face eforturi pentru ca la instalarea tinerilor fermieri sprijinul financiar să crească din 2014 de la 40.000 la 70.000 de euro.

Totodată, Ministerul Agriculturii va acorda o atenţie cu totul deosebită industriei alimentare unde este nevoie de investiţii masive. În opinia ministrului Daniel Constantin, produsele agricole româneşti sunt suficiente pentru hrana populaţiei, dar pe Măsura comunitară 123 ministerul are in vedere investiţii un milion de euro pe zona de producţie legumicolă. Tot pe această măsură anul trecut au existat fonduri de 80 milioane de euro, iar 35 de proiecte au vizat deschiderea de platforme de colectare de legume-fructe.

Daniel Constantin a amintit, de asemenea, că va lupta pentru reducerea birocraţiei în accesarea fondurilor europene pentru agricultură şi de asemenea pentru majorarea procentului nerambursabil în proiectele pe care le derulează fermierii români. Şi microcreditarea va avea un rol deosebit de important pentru fermierii care doresc să se dezvolte.

La Târgul Internaţional Agraria de la Cluj Napoca participă expozanţi din Transilvania şi din zece ţări europene, suprafaţa destinată prezentărilor fiind de 20.000 de metri pătraţi. Programul evenimentelor de la Agraria este deosebit de amplu şi include întâlniri cu fermierii crescători de bovine şi caprine precum şi cu cei de bivoliţe, una din temele importante ale discuţiilor fiind chiar viitorul creşterii bivolului în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter