monitorulcj.ro Menu
Economie

Profitul Apple a scăzut pentru prima dată în ultimii 10 ani

Profitul Apple a scăzut în primele trei luni din 2013 cu 18%, la 9,55 miliarde de dolari, prima evoluţie negativă din ultimii 10 ani, pe o piaţă a electronicelor mobile tot mai aglomerată, cu segmentul smartphone aproape de saturaţie.

Estimările prezentate de companie pentru următoarele trei luni se plasează sub proiecţiile analiştilor de pe Wall Street, potrivit datelor Bloomberg.

Apple a anunţat, odată cu raportul financiar prezentat miercuri, că va transfera către acţionari 55 miliarde de dolari în cash, pentru a compensa scăderea abruptă înregistrată de preţul acţiunilor în ultimele şapte luni pe fondul semnalelor privind frânarea vânzărilor.

Acţionarii vor fi răsplătiţi atât prin creşterea dividendelor, cât şi prin răscumpărarea de acţiuni. Compania a arătat că va contracta împrumuturi pentru a finanţa cel mai amplu program de răscumpărare de acţiuni din istorie, în urma căruia acţionarii vor fi câştigat, până în anul 2015, incluzând iniţiative similare din trecut, un total de 100 miliarde de dolari.

Apple a acumulat rezerve de lichidităţi de 145 miliarde de dolari, încercând acum să utilizeze o parte din această sumă pentru a inversa declinul abrupt al acţiunilor, care a redus valoarea de piaţă a companiei cu 280 miliarde de dolari în ultimele şapte luni.

Acţiunile Apple au închis miercuri la New York în urcare cu 1,87%, la 406,13 dolari, preţ care asigură o capitalizare de piaţă de 381,38 miliarde de dolari. Cotaţia bursieră a companiei şi-a continuat creşterea în sesiunea de seară, avansând cu până la 5,9% după închiderea şedinţei oficiale de tranzacţionare şi prezentarea rezultatelor şi planului de compensare a acţionarilor.

Titlurile Apple s-au depreciat însă cu aproximativ 24% de la începutul acestui an până marţi, din cauza temerilor privind încetinirea creşterii pieţei smartphone-urilor, intensificarea competiţiei în zona electronicelor mobile şi scăderea marjei de profit odată cu creşterea costurilor.

Profitul net al Apple a scăzut în perioada ianuarie-martie - al doilea trimestru al anului fiscal 2012-2013 - cu 18%, la 9,55 miliarde dolari, de la 11,62 miliarde de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Vânzările iPad au crescut de la 11,8 milioane la 19,5 milioane de unităţi, peste estimările analiştilor.

Numărul de computere Mac comercializate de companie a stagnat în perioada analizată la 4 milioane de unităţi.