monitorulcj.ro Menu
Economie

Tinerii fermieri ar putea primi mai mulţi bani pentru „instalarea la ţară”

În 2012, clujenii au cerut fonduri europene de peste 11 milioane de euro într-o singură sesiune de desfăşurare a programului.

Sprijinul acordat fermierilor tineri pentru instalarea la ţară ar putea creşte de la 40.000 de euro la 70.000 de euro, iar subvenţia pe hectar va fi mai mare cu 25% pentru o suprafaţă de maxim 25 de hectare, timp de cinci ani, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Pentru instalarea tinerilor fermieri au existat peste 25.000 de solicitări, dar fondurile disponibile au ajuns doar pentru 8.500 de fermieri. Sprijinul presupunea acordarea a 40.000 de euro, sumă nerambursabili pentru instalarea în mediul rural.

„Vrem ca în viitoarea programare financiară să mărim acest sprijin de la 40.000 de euro la 70.000 de euro şi să mărim alocarea financiară astfel încât cât mai mulţi fermieri tineri să se instaleze în mediul rural”, a spus Constantin la conferinţa MediafaxTalks about Agriculture

Tânărul fermier este o persoană cu vârsta sub 40 de ani şi care desfăşoară o activitate agricolă.

„Dacă până acum nu exista o diferenţiere între tânărul fermier şi un fermier care primea un sprijin pe suprafaţă de 139 de euro pe hectar, în viitoarea programare fermierul tânăr va primi pentru cinci ani, pentru primele 25 de hectare, o sumă mărită cu 25%. Astfel acesta va fi stimulat să lucreze şi să aibă un avantaj la începerea activităţii agricole”, a afirmat Constantin.

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), a declarat că se discută de multă vreme despre stimularea tinerilor fermieri pentru a se instala la sate, însă ar trebui în primul rând să fie stimulată creditarea pentru înfiinţarea acestor ferme, respectiv băncile să acorde împrumuturi cu dobânzi mai mici.

Programul a prins la nivel local

Tinerii fermieri din judeţ au depus peste 300 de solicitări de finanţare  în ultima sesiune de primire a proiectelor de finanţare pentru Măsura 112, desfăşurată în vara anului trecut, de două ori mai multe decât în 2011.

Valoarea totală a fondurilor europene solicitate de clujeni de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) se ridică, potrivit datelor furnizate de agenţie la 11,7 milioane de euro.

Cele mai multe solicitări locale au vizat deschiderea unor ferme de vaci, oi sau porci, precum şi înfiinţarea unor culturi de legume.