Economie

Acţiuni la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti în schimbul certificatelor verzi?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/21/06-tarnita.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Producătorii de energie verde ar putea primi în schimul certificatelor verzi acţiuni la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti.</strong></p> <p><strong> </strong></p>

 


Propunerea, venită acum o săptămână de la Transelectrica, pe fondul deciziei ministrului pentru Energie, Constantin Niţă, de a bloca alocarea certificatelor verzi în perioada iulie 2013 – ianuarie 2017, este greu implementabilă, potrivit directorului de consultanţă financiară al companiei Deloitte România, firma selectată pentru a sprijini Hidroelectrica în procesul de selectare a investitorilor.

„Idei poate să aibă oricine, asta nu înseamnă că toate se pot concretiza. Nu ştiu dacă legislaţia permite asta. Certificatele verzi se acordă producătorilor de energie regenerabilă pentru că protejează mediul”, a declarat Valeriu Bining, directorul de consultanţă financiară Deloitte. „Oricum poate să fie doar o contribuţie suplimentară la finanţare. Tot trebie să se găsească un investitor. Nu schimbă datele problemei”, a adăugat reprezentantul firmei de consultanţă.


Cum motivează Transelectrica idea?

„Dacă se va ajunge la o rostogolire a certificatelor verzi, noi cerem o parte din aceste certificate, pentru dezvoltarea reţelei de transport şi o parte pentru dezvoltarea hidrocentralei. (...) Propunem ca certificatele să fie compensate, la cerere, cu acţiuni la Tarniţa-Lăpuşteşti. Deci nici măcar nu vor apărea pe piaţă, la sfârşitul rostogolirii”, a explicat propunerea, potrivit cotidianul.ro, reprezentantul Transelectrica Octavian Lohan, în cadrul unei dezbateri la Camera Deputaţilor. Din calculele sale, problema rostogolirii certificatelor verzi ar fi rezolvată astfel în proporţie de 50%.

Fără investitori, şanse zero de realizare a proiectului

Potrivit estimărilor, suma necesară pentru construcţia hidrocentralei se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de euro, sumă care depăşeşte cu mult bugetul Hidroelectrica, potrivit senatorului Liviu Pop.


„Statul român nu e capabil să termine investiţiile începute. Totalul lucrărilor începute și nefinalizate se cifrează la 6,5 miliarde de lei, în condițiile în care avem doar 400 milioane de lei la Ministerul Dezvoltării. Investițiile pe Hiroelectirca sunt mult peste capacitățile financiare pe care Hidroelectrica le poate asigura”, a precizat Pop, acum două săptămâni în cadrul unei întâlniri, desfăşurate la Prefectura Cluj, cu reprezentanţii constructorului celei mai mari hidrocentrale din lume, China Gezhouba Corporation. Chinezii au negociat atunci cu autoritaţile locale şi naţionale posibilitatea unei investiţii în proiectul hidrocentralei.

abonare newsletter