monitorulcj.ro Menu
Economie

EXCLUSIV: SRL-urile „no name” au luat conducerea în topul datornicilor din Cluj la Fisc

Dacă până acum primele cinci poziţii din topul marilor datornici la Finanţe de la nivelul judeţului erau ocupate de companii de tradiţie, cu număr de angajaţi ridicat şi rulaje importante, precum Samus Mex Dej din grupul Mobexpert sau Agroflip Bonţida, acum  conducerea a fost preluată de un SRL fără angajaţi, înfiinţat în periaoda de boom, care o bună periaodă de la deschidere a avut activitate zero, dar a reuşit în scurtul interval de funcţionare „să dea un tun” de zeci de milioane de lei statului.

 

„Premianta” clasamentului restanţierilor întocmit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj, la solicitarea Monitorul de Cluj, Bijas Group SRL, o „firmă de apartament” cu acţionari din fosta Iugoslavie şi sediu social în Cluj-Napoca, având ca obiect de activitate comerţul cu ridicata de componente şi echipamente electronice  şi de telecomunicaţii, a reuşit să cumuleze peste 28 de milioane datorii la Stat, 19 milioane fiind doar din neplata TVA-ului.

Pe locul doi stă o altă firmă, de această dată cu denumire occidentală  – Vicenza Di Piu –, dar cu acţionar român, care, desfăşurând activităţi de comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare, a rulat, potrivit datelor Registrului Comerţului zeci de milioane, uitând să plătească către Finanţe alte 12 milioane aferente TVA-ului încasat şi un impozit pe profit de peste 60.000 de lei. Societatea ajunge cu ajutorul penalităţilor la o datorie totală de aproape 19 milioane de lei.

Următoarea clasată e obişnuita acestor clasamente, Argos, cu o datorie care trece de 12 milioane, secundată de o alăt no name – Picu Prod SRL din Gilău, care a cumulat restanţe de peste 6 milioane de lei.

În ciuda sumelor imense rulate, noii lideri ai clasamentului ruşinii, par a fi necunoscuţi mediului de afaceri, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, Augustin Feneşan spunând că nu a auzit niciodată de aceste societăţi.

Nu degeaba marii datornici au S.R.L-uri

„În mod normal într-un S.R.L. răspunderea societăţilor este limitată la valoarea aportului, iar în condiţiile în care aportul este de regulă o sumă modică şansele de recuperare a prejudiciului sunt extrem de reduse. O posibilitate ar fi invocarea articolul 237 indice 1, din Legea Societăţilor Comerciale prin care se permite, în cazuri excepţionale, angajarea răspunderii asociatului”, explică Alina Oprea, doctor în drept şi lector universitar în cadrul Universităţii Babeş Bolyai. Pentru aceasta creditorul, în această situaţie, Finanţele, ar trebui să dovedească în mod expres frauda, potrivit juristului deoarece, în articol se precizează la aliniatul 3 că „asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate”. La aliniatul 4 se continuă cu precizarea că „răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile alin. (3), în special atunci cand acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să işi execute obligaţiile”.

La persoane fizice, restanţele „dominante” sunt la chirii

757.968 lei  activităţi independente

352.317 lei chirii

309.542 lei chirii

243.175 lei chirii

206.690 lei chirii