monitorulcj.ro Menu
Economie

UE alocă 1,7 milioane de lei pentru Cheile Turzii și Cheile Turenilor

Uniunea Europeană va aloca suma de 1.684.646 lei pentru un proiect care își propune eficientizarea măsurilor de conservare a mediului natural din ariile protejate Cheile Turzii și Cheile Turenilor.

Proiectul contribuie la conservarea și protejarea elementelor naturale cu valoare deosebită sub aspect floristic, faunistic, hidrologic și geologic.

Principalele realizări ale proiectului se referă la crearea unor baze de date și hărți pentru habitatele și speciile din cele două zone protejate, precum și la realizarea unor planuri de monitorizare a habitatelor și speciilor.

“Proiectul este necesar pentru îmbunătățirea protecției biodiversității și a patrimoniului natural din cele două arii din județul Cluj, care fac parte din rețeaua siturilor Natura 2000. Prin atingerea obiectivelor se vor reduce sau chiar elimina presiunile antropice semnalate, cele mai multe induse de pășunatul excesiv, turismul necontrolat, sporturi extreme, deșeuri, construcții, poluare”, a declarat Diana Coman, manager de proiect.

Ariile protejate Cheile Turzii și Cheile Turenilor se remarcă printr-o diversitate biologică foarte ridicată, raportată la o suprafață relativ restrânsă, atât în privința habitatelor, cât și în privința speciilor.

“Pentru ca proiectul să-și atingă obiectivul se vor desfășura o serie de activități. În primul rând vom evalua situația existentă la momentul începerii proiectului, a bazei de date și stării de conservare a habitatului. Apoi, vom desfășura activități axate pe consultare, conștientizare și informare”, a mai declarat Coman.

Printre habitatele și speciile de floră și faună vizate de proiectul Consiliului Județean Cluj se numără: pădurile de fag, de stejar, liliacul cu aripi lungi, liliacul mediteranean cu potcoavă, acvila de munte, ciocârlia de pădure sau fluturașul de stâncă.

Proiectul va avea o durată de implementare de 18 luni, autorităţile judeţene sperând ca, în urma finalizării proiectului, să crească numărul de turişti din cele două arii naturale protejate.