monitorulcj.ro Menu
Economie

Bancnotele de 500 de euro ar putea fi scoase din circulatie

Analistul Bank of America, Athanasios Vamvakidis, a propus Bancii Centrale Europene (BCE) sa retraga din circulatie bancnota de 500 de euro, poreclita si 'Ben Laden' pentru faptul ca toata lumea stie de existenta ei, dar aproape nimeni nu a vazut-o (ca odinioara cunoscutul lider al retelei teroriste Al Qaida), relateaza The Wall Street Journal, citat de economica.net

Potrivit agentiei secrete britanice Serious Organized Crime Agency (SOCA), 90% din toate bancnotele cu valoarea nominala de 500 de euro se afla in mainile crimei organizate.

BCE ar trebui sa anunte ca toti detinatorii de 500 de euro trebuie ca in decurs de o luna sa le depuna in depozite din banci europene, conform initiativei formulate de Athanasios Vamvakidis. Deponentii ar trebui sa probeze cu documente provenienta legala a acestor fonduri, in caz contrar institutiile bancare vor refuza sa accepte acesti bani. In cazul in care rezidenti ai UE nu vor reusi la timp sau nu vor putea plasa aceste fonduri in banci, BCE ar trebui sa declare bancnotele ramase drept 'profit al Bancii Centrale Europene' si sa le anuleze.