monitorulcj.ro Menu

Economie

Un clujean face profit de jumătate de MILION DE EURO din cătină albă

Dacă până în anul 2008 afacerile în domeniul imobiliar şi retail mergeau “excelent”, odată cu debutul crizei financiare profitul s-a mutat în agricultură, mai exact în cultura de cătină albă. Aşa a ajuns clujeanul Ioan Morar să numere afaceri cu mai multe zerouri şi un profit de aproape jumătate de milion de euro.

 

Ioan Morar, 39 de ani, a aflat de cultura de cătină albă în 2005. Un an mai târziu pornea propria sa afacere cu cinci hectare cultivate cu cătină albă. Investiţia în amenajarea unui hectar de pământ a fost de aproximativ 10.000 de lei.

“De cătina albă am aflat înca din 2000-2001, dar în urmă cu opt ani am avut posibilitatea să particip la câteva târguri de profil în UE unde am înţeles importanţa aceste culturi şi totodată că trebuie să observăm nişa pe piaţa din România”, explică Ioan Morar, citat de wall-street.ro

A ales acest tip de cultură dintr-un motiv simplu – rentabilitatea. Anual se poate obţine un profit net de 20.000 lei la hectar, în afara investiţiilor realizate în materialul săditor.

“Cultura de cătină este o afacere pe termen lung, cu o durată de viaţă de 25 de ani, investiţia se amortizează imediat ce intră pe rod, după care până la 25 de ani este doar pe profit. Lucrările şi investiţiile sunt minime - 2 coase anuale şi recoltatul”, spune Morar.

Materialul săditor a fost cumpărat atât de pe piaţa internă, cât şi din străinătate. În prezent, Ioan Morar are propria pepinieră

În acest moment, agricultorul clujean deţine o suprafaţă cultivată de 40 de hectare în Mureş, Bihor, Botoşani, Aiud şi Bistriţa şi îşi propune pentru acest să înfiinţeze 100 de hectare de cultură de cătină. Costurile pentru înfiinţarea unui hectar de cătină se ridică în acest an la 3.200 de euro.

Anul trecut Ioan Morar a obţinut o recoltă de 10 tone la hectar, întreaga producţie fiind exportată în special în ţările nordice. Fructele de cătină se pot valorifica sub formă de suc, sirop, nectar, gem, marmeladă.

Investiţiile bugetate pentru acest an vizează creşterea numărului de plantaţii, omul de afaceri având în derulare câteva proiecte prin fonduri europene, în condiţiile în care intervenţia statului în sustţnerea micilor agricultori este “minor”.

“Statul dacă îţi dă cu o mână îţi ia cu alte zece. Sloganul nostru este ajută-te singur şi fă ce poţi şi nu aştepta nimic de la alţii. Ajutorul statului pentru agricultori este minor, noroc cu subvenţiile APIA şi cu alte programe comunitare”, spune Ioan Morar.

Cătina albă este originară din Asia Centrală şi conţine un fruct ce conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Fructele sunt utilizate în industria alimentară, farmacie şi silvicultură. Cel mai valoros este uleiul obţinut din fructele de cătină, căutat în industria alimentară, cosmetică.

Citeşte şi:

Un clujean deţine „reţeta rapida” pentru a face bani din agricultura