monitorulcj.ro Menu
Economie

Companiile clujene au investit peste 200.000 de euro, în 2012, în laboratorele UT

Firmele se implică activ în pregătirea studenţilor pentru a reduce perioada de training de după angajare.

 

Pe lângă contribuţia la schimbarea planurilor de învăţământ şi posibilităţile de internship oferite studenţilor,  firmele care activează pe plan local investesc „bani serioşi” în echiparea laboratoarelor Univesităţii Tehnice (UT) din Cluj-Napoca. Astfel că, în 2012, „donaţiile” au depăşit peste 200.000 de euro, în timp ce  în ultimii ani suma totală a depăşit câteva milioane, potrivit prorectorului UT, Cătălin Popa.

Motivul este unul simplu – cu cât mai bine pregătiţi sunt tinerii în momentul angajării cu atât scad costurile şi durata de timp „pierdută” până ce aceştia devin „apţi de muncă”.

Printre companiile care au investit în laboratoarele UT se numără nume mari din industrie, cu ar fi Siemens, HP, Brinel sau Emerson, iar noile echipamente au intrat în dotarea laboratoarelor de  automatică şi calculatoare, inginerie industrială şi ingineria materialelor, precum şi a celor de măsurări electrice.

Investiţiile fac parte, conform prorectorului, dintr-un plan mai amplu de întărire a legăturilor dintre mediul de afaceri şi instituţia de învăţământ. „Relaţia dintre companii şi Universitate se doreşte să capete noi valenţe, să devină tot mai mult o relaţie care să aibă ca scop principal oferirea posibilităţii de a acumula experienţă pentru studenţi”, a explicat Cătălin Popa în cadrul conferinţei de presă din deschiderea târgului de cariere Infotech.

Peste 100 de internshi-uri, scoase pe „taraba” târgului

Ediţia din acest an a Infotech va aduce în faţa studenţilor companii naţionale şi internaţionale din domeniul tehnic, care vin cu o ofertă de peste 100 de posibilităţi de internship, potrivit organizatorilor.

Cifra nu este una bătută în cuie, deoarece unii dintre participanţi spun că îşi vor adapta oferta cererii venite din partea studenţilor. „Rolul companiei noastre nu este de a veni cu un anumit număr fix de locuri de internship, noi căutăm studenţii, le arătăm că există această posibilitate şi în funcţie de interesul manifestat de ei se stabileşte şi câţi vor fi prinşi în programele de internship”, a explicat Mihaela Roşca, specialist comunicare al Yonder.

În plus, pe parcursul celor 2 săptămâni de desfăşurare a evenimentului, studenţii vor putea participa la prezentări făcute de companii, la sesiuni de comunicări ştiinţifice, training-uri şi workshop-uri.

Printre participanţi se numără EnergoBit, ISDC, Evoline, Compexit şi Skobbler.