monitorulcj.ro Menu
Economie

Aurul, de opt ori mai preţios ca acum zece ani

Valoarea aurului pe plan mondial a crescut de aproape opt ori în ultimii zece ani de zile, de la 30 la 236 de miliarde de dolari, în timp ce cantitatea de aur de pe piaţă aproape s-a dublat, ajungând la 4.405 de tone.

Datele sunt prezentate în raportul anual emis de World Gold Council (WGC), organizaţia care reuneşte toţi actorii implicaţi pe piaţa aurului şi prezintă periodic informaţii privind tendinţele de pe piaţa aurului. Cu sediul în Marea Britanie, WGC operează în India, Orientul Îndepărtat şi Orientul Mijlociu, Europa şi SUA. Printre membrii organizaţiei se numără cele mai performante companii miniere la nivel mondial.

Criza a lovit bugetele pentru bijuterii

Ca valoare, cea mai mare creştere a aurului faţă de anul precedent s-a înregistrat în 2008: de la 69,3 miliarde de dolari în anul precedent s-a ajuns la 104,3 miliarde de dolari. Pe de altă parte, anul următor a adus cea mai mică creştere a valorii totale a aurului de pe piaţă. De altfel,  2009 a însemnat şi cea mai mare scădere de la un an la altul a cantităţii de aur deţinute la nivel global, ajungându-se la 3.593 de tone, faţă de 3.720 de tone, câte se găseau în 2008.

Criza economico-financiară ajunsese una la nivel mondial, iar urmările s-au văzut şi în industria aurului, în special în zonele care se adresează populaţiei, ce a fost nevoită să strângă baierile pungii în 2009. Din această cauză, cererea de aur pentru bijuterii a atins în acel an minimul înregistrat în ultimul deceniu: 1.814 tone de aur, față de peste 2.700 de tone în 2005, de exemplu.

Aurul, considerată cea mai sigură investiţie

În ceea ce priveşte investiţiile în lingouri şi monede de aur, ultimii zece ani înregistrează o creştere relativ constantă atât a cantităţii, cât şi a valorii aurului tranzacţionat în acest scop. Cantitatea a crescut masiv faţă de anul anterior în 2008 şi 2010, în timp ce pentru 2012 s-a înregistrat o uşoară scădere. Ca valoare, pentru aurul destinat investiţiilor s-a plătit în 2008 de 2,5 ori mai mult decât în anul anterior!

Ca utilizări tehnologice, aurul este în continuare folosit în principal în industria electronică şi electrotehnică, unde are mii de întrebuinţări. Continuă şi folosirea sa în medicina dentară, deşi acest segment înregistrează scăderi odată cu dezvoltarea alternativelor ceramice şi din aliaje de tipul cobalt-crom.

Una peste alta, aurul continuă să ocupe un rol important în economia globală, reflectând fidel tendinţele de dezvoltare ale statelor.