monitorulcj.ro Menu
Economie

Clujenii s-au pus pe crescut oi şi capre

Crescătorii de animale din judeţ s-au orientat în ultima perioada dinspre cultivarea terenului şi creşterea vacilor, înspre creşterea oilor şi a caprelor.

În ultimii doi ani, numărul ovinelor din judeţ a crescut cu aproape 100.000 de exemplare, de la 400.000 în 2010, la aproape 500.000 în 2012, în termeni procentuali reprezentând peste 20% din efectivul judeţului, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Cluj.

Cum se explică întorsătura?

Principalul avantaj pentru creşterea oilor este că furajele sunt disponibile aproape gratuit, în judeţ, suprafaţa păşunilor, a fâneţelor plus cea de teren nearat acoperind în acest moment peste 65% din suprafaţa judeţului.

Potrivit directorului DAJ Cluj, Iuliu Suătean, pe lângă costurile reduse, la lista cu motive se adaugă şi îmbătrânirea populaţiei, dar şi subvenţiile bunicele care se primesc pentru fiecare exemplar. „Subvenţiile sunt destul de atractive, iar oile sunt mai uşor de întreţinut decât vacile, aspect important având în vedere că populaţia rurală este îmbătrânită. Totodată, caprele au început să crească pe lângă efectivele de oi”, explică inginerul agronom.

S-a dat startul la subvenţii

De azi, crescătorii de oi şi capre pot depune cererile pentru obţinerea subvenţiilor pe cap de animal aferente anului 2013, potrivit unui anunţ făcut ieri de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Termenul limită este 30 aprilie 2013.

Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA la centrul APIA judeţean/local pe a cărui rază teritorială se află înregistrată exploataţia de ovine şi/sau caprine.

Potrivit APIA, prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa agenţiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu. Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie să deţină un efectiv în exploataţie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicită prima trebui să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei.

De asemenea, numărul de animale trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013, iar cererea urmează să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite.

Anul trecut, conform APIA Cluj, peste 2.000 de fermieri clujeni au beneficiat de subvenţii, care au însumat pentru peste cele 370.000 de capete „eligibile” din judeţ aproximativ 15,5 mil. de lei.