Economie

De mâine facturile se achită obligatoriu în 30 zile! Atenţie la despăgubiri!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/03/factura.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Din 5 aprilie intră în vigoare  Legea nr. 72/2013, care fixează termenele maxime de plată a facturilor, atât de către autorităţile publice, dar şi de către celelalte categorii de operatori economici de drept  privat, societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate. </strong></p>

 


Potrivit noilor reglementări autoritaţile contractante au obligaţia să achite datoriile către furnizori: în 30 de zile calendaristice de la primirea facturii sau a altei cereri echivalente de plată; în  30 de zile de la recepţia bunurilor sau prestarea serviciilor, dacă factura a fost emisă anterior livrării/prestării sau nu a fost emisă sau în 30 de zile de la recepţia bunurilor sau verificarea acestora, dacă este prevazută o procedură de recepţie. Procedura de recepţie nu poate depăşi 30 de zile decat în cazuri excepţionale, determinate de natura bunurilor recepţionate, sub rezerva că această clauza contractuală sa nu fie una abuzivă.

APM Cluj vede cu ochi buni modificările

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj, Augustin Feneşan, „măsura este introdusă în România la solicitarea expresă a Consiliului IMM-urilor către Uniunea Europeană” şi „este un pas extraordinar de mare înainte, care, pe lângă crearea unei discipline fiscale, va duce inclusiv la scăderea preţurilor la licitaţiile publice pentru că dacă ştii că nu ai de aşteptat doi-trei ani până să îţi primeşti bani poţi să vii şi cu preţuri mai mici”. „Totodată vor putea participa mai multe firme la licitaţii, firme care până acum nu participau tocmai pentru că nu-şi permiteau să aştepte aşa mult timp până să le intre banii”, continuă Feneşan.


Măsura e privită cu reticenţă de alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri

Dacă în ceea ce priveşte plata datoriilor de către stat în noile termene nu are nimeni rezerve că nu ar fi o măsură pozitivă, în ceea ce priveşte constrângerea firmelor „de a respecta calendarul” lucrurile nu sunt la fel de clare.

„Se vrea o accelerare a sistemului financiar, însă chiar dacă este o măsură aparent bună nu poate rezolva problemele dintre agenţii economici”, declară Emil Culda, economist clujean.


De aceeaşi părere este şi Adrian Coroian, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român (LIR). „E foarte bine că se încearcă disciplinarea acestei pieţe, însă eu vreau să îmi recuperez datoria, nu mă ajută cu nimic ca partenerul meu de afaceri să răspundă penal”, explică antreprenorul local.

Cele 30 de zile nu sunt bătute în cuie

Legea permite prelungirea termenului de plată la 60 de zile, în cazuri excepţionale, dacă acesta este justificat obiectiv de natura contractului şi prezentat în documentaţia de organizare a achiziţiei publice.


Păsuirea ar fi fost acordată, în opinia preşedintelui APM Cluj din cauza dificultăţilor de adaptare la noile reglementări. „Nu puteam trece de la indisciplina crasă de până acum, cu arierate de 3,4 ani direct la 30 de zile”, explică Augustin Feneşan.

Ce riscaţi dacă nu respectaţi noile prevederi?

Nerespectarea termenelor de plată conduce la dobânzi de întarziere şi dobanzi penalizatoare, calcultate conform OG nr. 13/2011. Întreprinderile pot obţine automat o sumă minimă fixă de 40 EUR cu titlu de compensaţie pentru costurile de recuperare a sumelor, putând, totodată, solicita compensaţii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.


Rata statutară a dobânzii pentru plătile întarziate creşte la cel puţin 8 puncte procentuale peste dobânda de referinţă a Bancii Centrale Europene, iar autorităţi publice nu au voie sa stabilească o rata sub acest prag.

Ultimele Stiri
abonare newsletter