monitorulcj.ro Menu
Economie

Reducerea TVA la pâine va aduce venituri suplimentare la buget

Reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi, dacă nu va scădea preţul pâinii, îl va plafona pentru multă vreme, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

"Punctul de vedere al economiştilor din ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura o vom lua, sunt convins, în cel mai scurt timp la nivelul guvernului şi care va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti", a spus Constantin.

El crede că statul nu va înregistra pierderi din reducerea TVA la pâine.

"Din punctul meu de vedere, eu cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, făină şi grâu destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii", a afirmat ministrul.

Acesta nu exclude însă o scădere a preţului la pâine şi susţine că acesta se va plafona pentru o perioadă lungă.

"Cu siguranţă va însemna combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din acest sector. Cred că este momentul ca statul, prin politici fiscale, să intervină şi să salveze acest sector", a mai spus ministrul.

El este convins că prin cifrele pe care le va prezenta ministerul Finanţelor reprezentanţilor FMI, aceştia vor fi de acord cu reducerea TVA. Constantin a mai spus că Guvernul va încerca să asigure FMI că şi în cazul unui eşec, are provizioane pentru sumele pe care le-ar putea pierde.