monitorulcj.ro Menu
Economie

Succesul în esenţă tare

„Rădăcinile noastre sunt în lemn“ este motto-ul după care se ghidează Mico Legnami, fabrica de cherestea din Miercurea Sibiului care produce pentru cei 8.000 de clienţi ai grupului Corà Domenico & Figli SPA, din România până în Extremul Orient. Şi funcţionează, deoarece compania a depăşit cu bine criza, iar acum priveşte cu încredere spre viitor.

Capital şi tehnologie italiană, combinate cu materie primă şi mână de lucru româneşti. Este reţeta de succes care funţionează de minune în Miercurea Sibiului încă din martie 2001. Atunci a luat fiinţă aici producătorul Mico Legnami, o  societate fondată de către Corà Domenico & Figli SPA, cu sediul în Tavernelle di Altavilla - Vicenza. Din 1919, Corà Domenico & Figli SPA este unul dintre marii actori economici care pun umărul la dezvoltarea financiară a Europei în sectorul prelucrării lemnului, numele Corà devenind sinonim cu lemnul.

Exporturi în toată lumea

Obiectul principal de activitate al companiei Mico Legnami îl constituie procesarea buşteanului şi producerea de cherestea. Materia primă, respectiv buştenii, se procură din toate zonele ţării.

„Anual tăiem circa 14.000 mc buştean foioase, circa 70 la sută fag, iar restul de 30 la sută frasin, tei şi nuc. Produsele nostre sunt destinate atât pentru export, cât şi pentru fabricile de mobilă din România. Astăzi, exporturile de cherestea, circa 70 la sută din producţia noastră, majoritatea fag, se fac către Extremul Orient şi Orientul Mijlociu, China, Taiwan, Arabia Saudită, Qatar, Tunisia, Emiratele Arabe. În schimb, cheresteaua de tei, frasin, nuc şi cireş este materie primă pentru fabricile de mobilă din România şi Italia“, detaliază Minerva Giurgiu, directoarea fabricii Mico Legnami.

Dacă iniţial, societatea a început cu o producţie de cherestea de foioase, esenţe nobile precum paltin, cireş sau nuc, din anul 2008 a trecut şi la producţia de cherestea de fag. În plus, a crescut producţia cu aproape 40 la sută, ca să menţină un nivel financiar similar cu anii precedenţi. Iar ca să mărească producţia, a fost nevoie de investiţii în uscătoare şi spaţii de depozitare.

Strategie câştigătoare

Nici Mico Legnami nu a fost ocolită de criza economică mondială din 2008-2009. Însă a găsit resursele necesare pentru a depăşi momentul.

„Debutul crizei a fost simţit şi la noi, scăzând vânzările în Europa, unde aveam exportul majoritar, dar susţinuţi de firma-mamă am reuşit să trecem cu bine peste acel moment. Ne-am adaptat schimbării. Am schimbat esenţele de foioase, trecând de la cireş şi paltin la fag, intrând pe noi pieţe de desfacere, pe alte continente“, dezvăluie Minerva Giurgiu strategia cu care a depăşit criza.

„Pentru 2013 ne-am propus să finalizăm investiţile deja începute pentru a putea creşte producţia. Ţinta nostră este să păstrăm standardele de calitate şi să le ridicăm unde este cazul pentru a pătrunde pe noi pieţe“, povesteşte directoarea companiei.

Secretul succesului

Minerva Giurgiu este de părere că secretul unei afaceri de succes este reprezentat, în mare parte, de angajaţi şi respectul pentru aceştia, dar şi de grija pentru calitate.

„Putem spu­ne că succesul societăţii se datorează climatului de muncă transparent şi griji pe care o avem pentru salariaţii noştri, adevăratul patrimoniu al unei so­cietăţi. Avem aici o echipă de oameni devotaţi, motivaţi, competenţi, în care investim permanent prin cursuri de calificare în domeniul prelucrării lemnului, ştiind faptul că în mediul rural forţa de muncă calificată e foarte greu de găsit. De asemenea, parte a succesului nostru, a fost şi este şi grija pentru produsele noastre, pentru calitatea acestora, în aşa fel încât exigenţele beneficiariilor noştri interni şi externi să fie satisfăcute. De altfel, motto-ul nostru - «Rădăcinile noastre sunt în lemn» - ne obligă să respectăm şi să prelucrăm lemnul la cele mai înalte standarde de calitate“, explică Minerva Giurgiu.

Fabrica pe care o conduce are 60 de salariaţi, iar directorul de producţie este un italian venit acum câţiva ani în România pentru un stagiu de pregătire şi devenit cetăţean cu acte-n regulă al oraşului Miercurea Sibiului.

Tehnologie de vârf

Fabrica din Miercurea Sibiului se întinde pe o suprafaţă de trei hectare, pe care se află hala de producţie de 2.800 de metri pătraţi, două depozite pentru cherestea uscată, cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi şi depozitul de buştean şi cherestea verde, care ocupă mai mult de două hectare. Linia tehnologică este un Banzic ARTIGLIO 1400, cu capacitate de tăiere de circa 60 de metri cubi/8 ore.

„Avem zece camere de uscare cu o capacitate totală de 600 de metri cubi şi un aburitor - 70 metri cubi“, completează reprezentanţii firmei.

Din anul 2000, Corà îşi consolidează prezenţa ca producător direct, deschizând societăţi de producţie în Bosnia, România şi Gabon. La baza acestor investiţii a stat intenţia de a putea controla direct fazele de prelucrare primară, cu scopul de a oferi pe piaţa lemnului o gamă diversificată de produse care să satisfacă cele mai riguroase exigenţe a celor peste 8.000 de clienţi constanţi ai grupului.