Economie

Instituţiile statului vor verifica cheltuirea a 1,4 miliarde de euro pe autostrada Transilvania

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/28/dan sova 3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, susţine că s-au cheltuit foarte mulţi bani pe lucrările executate la autostrada Transilvania şi că cineva trebuie să dea socoteală.</strong>

El a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că va sesiza organele statului, după o verificare prealabilă a corpului de control al premierului.

”Va trebui ca instituţiile statului să dea explicaţii şi să ne spună cum s-au cheltuit 1,4 miliarde de euro, pentru că sunt banii românilor, iar autostrada este a României. Să cheltui 1,4 miliarde de euro pe nimic este un lucru care va trebui explicat şi vă garantez că va fi explicat. După data de 30 aprilie, când se încheie contractul Bechtel, o să putem lua şi vom cere o primă analiză a Corpului de control al premierului pe acest contract şi dacă analiza nu va da rezultate pozitive - şi e imposibil să ai rezultate pozitive la 1,4 miliarde de euro cheltuieli - fireşte că vom sesiza instituţiile statului pentru a analiza exact care sunt vinovaţii, în ce măsură şi care sunt faptele propriu-zise care au dus la asemenea cheltuieli”, a subliniat Dan Şova.


El a mai spus că iniţial toată autostrada Braşov-Borş costa 2 miliarde de euro şi că s-a ajuns la 1,4 miliarde doar pentru tronsonul Câmpia Turzii-Gilău.

”Autostrada Transilvania are nişte indicatori tehnico-economici, dar nu ne-au folosit foarte mult, în sensul că cu 2 miliarde de euro trebuia să construim toată autostrada, de la Braşov la Borş, şi cu 1,4 miliarde de euro am construit numai 52 de kilometri. Pot să vă spun şi trebui să ştiţi că cheltuirea a 1,4 miliarde de euro pentru 52 de kilometri circulabili şi 40% stadiu fizic pe Suplacu de Barcău-Borş nu va rămâne sub stadiul anecdotic. (...) Cu 1,4 miliarde de euro trebuia să se termine partea de la Turda la Borş şi să circulăm pe ea”, a menţionat Dan Şova.


Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, a vizitat, joi, centura de ocolire Vâlcele-Apahida a municipiului Cluj-Napoca. El a spus că Guvernul va aloca 70 de milioane de lei pentru amenajările în zona afectată de alunecări de teren şi că lucrările vor fi încheiate în acest an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter