monitorulcj.ro Menu
Economie

Nu se mai dau bani pentru Autostrada Transilvania

Autorităţile nu vor mai aloca niciun ban de la bugetul de stat pentru „drumul de aur”, potrivit ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, aflat ieri într-o vizită la Cluj-Napoca.

Continuarea lucrărilor va depinde, după spusele oficialului, de găsirea unui partener privat şi de transformarea proiectului într-unul „bancabil”, în contextul în care acesta nu e cuprins în rețeaua de transport european şi prin urmare nu poate beneficia de bani europeni.

„Având în vedere estimările PIB-ului pe următoarii 4-5 ani nu sunt şanse ca Autostrada să fie finanţată de la bugetul de stat. Această autostradă nu poate fi finanţată decât prin fonduri private”, a spus Şova.

Conform ministrului proiectul ar trebui să sufere modificări astfel încât băncile să fie dispuse să acorde credite investitorilor. „După încetarea contractului cu Bechtel trebuie renegociat tot, trebuie să găsim soluţii pentru a face acest proiect bancabil”, a adăugat Şova.

El a precizat şi că în momentul de faţă sunt trei investitori interesaţi să intre în proiect.

De ce ar investi cineva?

Autorităţile speră să momească investitorii cu bani din taxe.„Sistemul pe care se va lucra cel mai probabil în viitor este ca în funcţie de trafic să se dea o parte din rovinietă concesionarului. În momentul de faţă există o singură taxă pentru drumuri, care este rovienieta. Sunt discuţii la nivelul CNADNR, dacă să se introducă o taxă distinctă pentru drumuri judeţene şi o alta pentru autostrăzi”, a explicat ministrul infrastructurii.

Negocierile cu Bechtel se încheie în aprilie

Dan Şova, a anunţat, tot ieri, că autorităţile încearcă, până în 30 aprilie, să ajungă la un acord cu compania Bechtel privind despăgubirile pe care le are de achitat statul, însă contractul va înceta oricum.

„Cei de la Bechtel au acceptat ideea încetării contractului, până în 30 aprilie încercăm să ajungem la o concluzie privind despăgubirile pe care le-ar datora statul român. Nu pot să spun cât sunt acestea, nu vreau să anticipez. Soluţia, fie că va fi convergentă sau divergentă, va fi supusă aprobării Guvernului şi Guvernul va avea cuvântul final. Dacă despăgubirile se vor situa în limite normale, atunci vom avea un acord, dacă nu, vom merge la arbitraj, dar oricum contractul va înceta”, a spus Şova.

Doar 54 de km circulabili

Din cei 420 de km, câţi trebuie să aibă autostrada, au fost realizaţi doar 54 de km din tronsonul 2B Turda-Gilău şi 40% din Suplacu de Barcău-Borş, tronson nefuncţional, pentru că nu există nod rutier, „lucrări” care au înghiţit, împreună cu Bechtel 1,5 miliarde euro, în condiţiile în care finalizarea proiectului ar fi trebuit să coste 2 miliarde de euro.