monitorulcj.ro Menu
Economie

Directorul FNGIMM: Fondurile Prima Casă ajung pentru tot acest an

Clujenii nu trebuie să-şi facă griji că nu vor putea accesa în acest an garanţii prin programul Prima Casă. Bani sunt destui, potrivit datelor prezentate ieri de Irina Constantinescu, director coordonator Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Ce trebuie să-i pună, însă, pe gânduri este forma sub care va fi continuat programul!

 

Ce trebuie să-i pună, însă, pe gânduri este forma sub care va fi continuat programul!

„La ritmul în care se acordă garanţiile suma ar ajunge pentru tot acest an. Toate băncile care solicită suplimentarea banilor primesc bani în funcţie de ritmul creditării. Dacă se vor menţine aceleaşi condiţii banii vor ajunge pentru tot anul. Suma de 572 milioane de euro reprezintă fonduri alocate deja băncilor”, a declarat Constantinescu, citată de Mediafax.

Referindu-se la posibilitatea modificării programului „Prima Casă” în „Noua Casă”, Constantinescu a arătat că Fondul a recomandat în cadrul consultărilor care vizează acest program să se aibă în vedere încurajarea achiziţiilor de construcţii noi.

„Acest program a fost unul de sprijin, dar nu poate continua în aceste condiţii. Trebuie să vedem ce se poate face cu banii respectivi pentru a se încuraja anumite sectoare, nu trebuie să suştinem la nesfârşit doar piaţa veche”, a adăugat reprezentantul Fondului.

Modificarea nu ar face altceva decât să îngrădească variantele clujenilor, conform specialiştilor consultaţi de Monitorul de Cluj, imobilele noi găsindu-se, de regulă, în zone periferice în timp ce locuinţele „la prima mână” mai bine plasate se vând de la constructor încă din primele stadii ale lucrărilor.

Cine şi pentru ce tip de locuinţe a luat credit în N-V ?

Conform FNGCIMM, regiunea este lideră la capitolul pondere a imobilelor noi (construite începând cu anul 2008) şi achiziţionate în cadrul programului (vezi grafic).

Cei mai harnici la achiziţii au fost tinerii, 68% dintre garanţiilor acordate în N-V fiind pentru persoane cu vârste între 25-35 de ani, 16% sub 25 de ani, iar doar 15% pentru cei peste 35 de ani.

În funcţie de numărul de camere, preponderent au fost achiziţionate prin program cel cu 2 camere (51% pe total program), urmate de cele cu 3 camere.

Totodată, analiza evoluţiei preţului mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă în funcţie de regiunea în care se află imobilul a relevat diferenţe de preţ între Bucureşti şi restul ţării de circa 30%. Cele mai mici preţuri se înregistrează în regiunile Vest şi Nord-Vest.

„Se observă că în toate regiunile ţării (exceptând zona Bucureşti-Ilfov) preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a crescut în primul trimestru al anului curent comparativ cu anul trecut”, potrivit FNGCIMM.

Credite de peste 3 milione de euro

Valoarea finanţărilor acordate prin programul „Prima Casă” a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, rata de default fiind în prezent de 0,1%, conform datelor Fondului de Garantare.

În 2013 au fost depuse 6.000 de cereri, la nivel naţional, valoarea finanţării fiind de 210 milioane de euro, în timp ce în 2012 cererile depuse au totalizat 1,01 miliarde de euro, pentru 27.000 de dosare.

Vă reamintim, că până la sfârşitul anului trecut, în ultima ediţie a programului „Prima Casă” locuitorilor judeţului Cluj li s-au acordat peste 1600 de garanţii care au susţinut finanţări de aproximativ 58.000.000 euro, faţă de prima etapă a programului care însumat peste 1300 de solicitări de garantare, sau de etapele a 2-a şi a 3-a când s-au acordat peste 900, respectiv 280 de garanţii. Finanţările acordate în cadrul primelor 3 etape ale programului însumează aproximativ 93.000.000 euro la nivel local.