Economie

Băncile din Cipru limitează retragerile de numerar la 100 de euro pe zi

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/25/600x338_2203-cyprus-bank-people-atm.jpg" border="0" alt="Sursa foto: http://static.euronews.com" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Unele bănci din Cipru au impus o limită de 100 de euro (130 de dolari) pe zi la retragerile de numerar din bancomate, în timp ce la Bruxelles au avut loc negocieri cruciale pentru menţinerea ţării în zona euro şi evitarea intrării în incapacitate de plată, transmite Xinhua. </strong></p>

 


Un purtător de cuvânt al Cyprus Popular Bank, a doua bancă a ţării, care fixase anterior o limită de 260 euro pe zi pentru retragerile de numerar, a confirmat reducerea plafonului la 100 de euro, conform instrucţiunilor Băncii Centrale a Ciprului. Măsura are ca obiectiv prevenirea ieşirilor masive de numerar, după ce preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Popular Bank of Cyprus, în schimbul unui pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro.

La bancomatele Bank of Cyprus şi Hellenic Bank s-a stabilit o limită de 120 euro pe zi pentru retragerile de numerar. Liderii ciprioţi nu au ajuns încă la un acord privind necesarul de lichidităţi ce trebuie acordate urgent Cyprus Popular Bank, fiind vehiculată o sumă cuprinsă între 5 şi 9 miliarde de dolari.



Citește și:


 

Cipru va primi 10 miliarde de euro în schimbul sacrificării sectorului bancar



Ultimele Stiri
abonare newsletter