monitorulcj.ro Menu
Economie

Tinerii clujeni ar putea sări peste facultate pentru a deveni specialişti în IT

Tinerii clujeni ar putea deveni specialişti în IT în doar nouă luni de la terminarea liceelor cu profil informatic, dacă planurile firmelor şi ale instituţiilor de învăţământ locale de înfiinţare a unei şcoli postliceale se concretizează.

Potrivit preşedintelui Consiliului Director IT Cluster, Alexandru Tulai, membrii organizaţiei intenţionează deschiderea noii structuri de învăţământ chiar din această toamnă, urmând ca şcoala să fie creată „ca instituţie nouă fie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, fie în cel al Universităţii Tehnice”.

Iniţiativa vine să răspundă nevoii ridicate de informaticieni de la nivel local. „În momentul de faţă, între firmele din IT nu se pune problema concurenţei pentru obţinerea de clienţi, ci pentru forţa de muncă. Numai la nivelul lui 2013 estimăm un deficit de 500 de specialişti pe plan local”, a declarat Tulai, în cadrul conferinţei desfăşurate cu ocazia Cluj IT Innovation Days.

Oraşul ar putea avea 20.000 de specialişti în IT, în următori ani

Printre cele mai importante obiective pe termen mediu şi lung anunţate de reprezentanţii clusterului, în cadrul „Zilelor Inovaţiei”, care au reunit ieri şi azi, la Cluj-Napoca, peste 500 de specialişti din domeniu, se numără şi implementarea proiectului de dezvoltare urbană integrată Cluj Innovation City. Proiectul este estimat că va ocupa o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie totală de 300 mil. euro, şi va „aduna”, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT.

“Cluj Innovation City va concentra cea mai mare parte a companiilor IT din regiune, dar şi alte companii inovatoare din alte domenii. Accentul se va pune pe crearea de centre de competenţă, respectiv suport şi consultanţă pentru start-up-uri.  De asemenea, prin serviciile conexe pe care le va integra, Cluj Innovation City va crea noi locuri de muncă şi, astfel, acest proiect va avea un impact pozitiv major atât la nivel regional, cât şi naţional”, a explicat Alexandru Tulai. El a precizat că se află în discuţii atât cu CJ, cât şi cu Primăria pentru identificarea terenului necesar dezvoltării proiectului. „Nu e o problemă simplă, 300 de ha nu sunt uşor de găsit mai ales că ne vor trebui şi utilităţi”. Pentru obţinerea capitalului, reprezentantul clusterului a spus că se discută cu fonduri de investiţii şi bănci.

Şi străinii vor în cluster

În prezent, clusterul alătură firme cu venituri cumulate de aproximativ 100 de milioane de euro în 2012 şi peste 3.500 de angajaţi, însă este în plină expansiune potrivit lui Tulai. „Cluj IT Cluster este o organizaţie deschisă, ca atare este de aşteptat ca, într-un timp foarte scurt, clusterul să concentreze cea mai mare parte a companiilor de IT şi la nivel regional.Clusterul este în extindere, am primit cereri de aderare şi din alte părţi decât Clujul, inclusiv din străinătate”, a mai precizat Alexandru Tulai.