Economie

Eurostat: România a înregistrat în februarie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/15/inflatie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în februarie, de 4,8%, în condiţiile în care rata inflaţiei a scăzut la 1,8% în zona euro şi la 2% în Uniunea Europeană, conform unei estimări revizuite publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). </strong></p>

 


Este pentru prima dată după luna septembrie 2010 când rata inflaţiei în zona euro este sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

Datele publicate de Eurostat confirmă încetinirea constantă a inflaţiei în Europa, într-un context de criză şi recesiune.

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat, luna trecută, în Grecia (0,1%), Portugalia (0,2%) şi Letonia (0,3%), iar cele mai ridicate au fost în România (4,8%), Estonia (4%) şi Olanda (3,2%).

În februarie, comparativ cu luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a crescut în şase state membre din UE, a scăzut în 17 ţări membre şi a rămas stabilă în şase.

Cea mai redusă creştere medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni s-a înregistrat în Grecia (0,7%), Suedia (0,9%) şi Letonia (1,8%) iar cea mai ridicată în Ungaria (5,2%), Estonia (4,1%) şi România (3,8%).

Ultimele Stiri
abonare newsletter