Economie

Bijuteriile, vedetele cererii de aur în 2012. Vezi unde a avut AURUL cea mai mare trecere!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/14/scrap-gold.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Trimestrul 4 din 2012 a fost cel mai puternic din ultimii doi ani pentru cererea mondială de aur destinat bijuteriilor, cu creșteri în India, China și Egipt, se arată în raportul pentru 2012 emis de World Gold Council. Potrivit acestuia, cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 13% față de ultimul trimestru din 2011, depășind 29 de miliarde USD. </strong></p>

 


Anul trecut, cantitatea de aur tranzacționată pentru bijuterii a fost cu 3% mai scăzută decât în 2011, adică aprox. 1.900 de tone, în principal din cauza unui an mai slab în India. Valoarea crescută a dus însă la un total de peste 102 miliarde USD înregistrat în 2012, reprezentând o creștere de 3% față de anul anterior.

India şi China, lidere la podoabe

Principalele două piețe-consumatoare de aur pentru bijuterii, India și China, au generat împreună 56% din cererea mondială, în timp ce restul piețelor din Orientul Îndepărtat au înregistrat cereri mai scăzute decât în anul anterior, în principal din cauza problemelor politice și sociale, dar și a creșterii valorii aurului.


Criza economică a dus la scăderea cererii de bijuterii din aur pe piețele vestice, cel mai mare declin înregistrându-se în Italia (cu 15%  mai puțin, până la 23,5 tone). Odată cu creșterea prețului la aur, piața argintului câștigă teren, dar mare parte este folosit pentru crearea de bijuterii placate cu aur, destinate celor care își doresc bijuterii de aur masiv, dar nu și le mai pot permite.

Rusia a fost, pentru al doilea an la rând, cea de-a patra piața în ierarhia mondială. Spre deosebire de scăderile din celelalte zone, aici s-a înregistrat o creștere a cererii nu doar la nivelul valorii, ci și din punct de vedere cantitativ: piața a ajuns la aproape 82 de tone, o creștere de 7%. De altfel, rușii au fost dispuși să ofere cu 13% mai mulți bani pentru bijuteriile de aur, față de creșterea medie a valorii aurului cu 6%.


Din Orientul Mijlociu s-a remarcat Egiptul, cu o creștere de 35%, însă fără să ajungă nivelurile înregistrate înainte de criza politică din 2011. Restul țărilor din regiune au avut scăderi ale cererii  de aur mai mari de 10%. Economiile în recesiune au favorizat bijuteriile cu puține carate, chiar cu pietre semi-prețioase ori din argint. Turcia a punctat o creștere modestă, și aici observându-se preferința spre bijuterii mai ușoare, cu mai puține carate.

World Gold Council (WGC) reunește toți actorii implicați pe piața aurului și prezintă periodic rapoarte privind tendințele de pe piața aurului. WGC are sediul în Marea Britanie și operează în India, Orientul Îndepărtat și Orientul Mijlociu, Europa și SUA. Printre membrii organizației se numără cele mai performante companii miniere la nivel mondial.

abonare newsletter