Economie

Constructorii clujeni CRESC din nou PREŢURILE APARTAMENTELOR

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/12/desc 03-13.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Piaţa locală a răspuns imediat la posibilitatea modificării formei actuale a programului guvernamental „Prima Casă” în „Noua Casă” cu o majorare a preţului locuinţelor „la prima mână”. </strong></p>

Astfel, potrivit ultimei analize imobiliare.ro, realizată pe baza schimbărilor apărute în oferta de apartamente, Cluj-Napoca este oraşul în care locuinţele noi s-au scumpit cel mai mult în ultimele 28 de zile, ajungând la o valoare medie de 856 de euro pe metru pătrat, cu 5,7% mai mult decât la începutul lui februarie (808 euro pe metru pătrat).


Puţine variante pentru cumpărători

Majorările sunt susţinute de dimensiunea restrânsă a ofertei. Potrivit agenţilor imobiliari, în momentul de faţă, în Cluj-Napoca se găsesc locuinţe noi în general în zone periferice – Bună Ziua, Calea Turzii –, zone pe care mulţi dintre cei care doresc să cumpere o locuinţă le evită. „Cumpărătorii sunt de regulă familii, unele cu copii, care doresc să fie aproape de mijloacele de transport, de grădiniţe. În plus un procent important nu au maşină, ceea ce face ca zona în care e plasat imobilul să fie factor determinant la achiziţie”, declară Cornelia Bindean, specialist Edil Imobiliare.

Plusul, alimentat şi de o creştere generală a cererii

Nivelul tranzacţiilor a atins la acest început de an cote post-criză record. „S-a vândut foarte bine de la începutul anului. 2012 a fost cele mai bun an din punct de vedere al tranzacţiilor de la debutul crizei, iar ianuarie şi februarie au urmat acest trend ascendent”, a declarat Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare.


Potrivit directoruli Edil, Carmen Miron, „cererea cea mai mare e pentru construcţii vechi. Avem însă şi clienţi care sunt dispuşi să ofere 65.000 de euro pentru un apartament cu două camere în zonă foarte bună”.

Care sunt pretenţiile pentru apartamentele vechi

Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de nivelul de 962 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie, potrivit imobiliare.ro. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut, locuinţele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter