monitorulcj.ro Menu
Economie

În martie se fac plăţi pentru beneficiarii fondurilor europene!

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici anunţă că, în luna martie, Autorităţile de Management vor achita 1,2 miliarde de lei pentru plata facturilor beneficiarilor fondurilor europene pe şase programe operaţionale, suma fiind asigurată printr-un împrumut din Trezorerie.

„În această lună, Autorităţile de Management, pentru şase programe operaţionale, vor achita 1,2 miliarde de lei beneficiarilor de fonduri europene”, a declarat Teodorovici, potrivit unui comunicat remis, duminică.

Ministerul precizează că beneficiarii de fonduri europene îşi vor încasa la timp banii pentru facturile eligibile datorită schimbărilor implementate în sistem, după ce în cazul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) perioada medie de plată a facturilor a fost de aproximativ 70 de zile.

„Potrivit contractelor de finantare, sumele datorate beneficiarilor POSDRU ar fi trebuit achitate în cel mult 45 de zile (...) Autorităţile de Management vor avea la dispoziţie suma menţionată pentru plata facturilor restante ca urmare a aprobării de către Guvernul României a unui împrumut de la Trezorerie. Finanţarea va asigura fondurile de care au nevoie Autorităţile de Management pentru POS DRU, POR (Programul Operaţional Regional), POS Mediu (Programul Operaţional Sectorial Mediu), POS CCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), PODCA (Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative) şi POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică)”, se mai arată în comunicatul citat.

Împrumutul contractat de la Trezorerie ar urma să fie rambursat din sumele ce vor fi încasate de la Comisia Europeană. De asemenea, MFE susţine că cele mai mari sume au fost alocate pentru POR - aproximativ 408 milioane de lei, POS Mediu - 322 de milioane de lei, respectiv POSDRU - 258 de milioane de lei. Fondurile vor fi virate Autorităţilor de Management prin intermediul ministerelor responsabile.