Economie

Undă verde pentru privatizarea Poştei Române

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/25/posta-romana.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat luni în presa locală anunţul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), intenţionând să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social. </strong></p>

 


Anunţul urmează să fie publicat în aceste zile şi în presa internaţională.

Potrivit anunţului de privatizare, valoarea capitalului social al CNPR la data anunţului este de peste 59,487 milioane lei împărţiţi în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de 1 lei fiecare. Statul român prin MSI deţine 75 % din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea - 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.

Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorării capitalului social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de către noul investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalului social al companiei. În funcţie de modul de exercitare de către Fondul Proprietatea a dreptului de preferinţă la subscriere, investitorului i se va oferi spre subscriere între 61.916.078 şi 94.808.661 acţiuni.

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu oferta în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori, aşa cum este detaliat în dosarul de prezentare.

În procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorţiu, şi care îndeplinesc mai multe condiţii de participare şi criterii de precalificare, respectiv solvabilitatea, seriozitatea în afaceri, administrare sustenabilă şi datoriile bugetare.

abonare newsletter