Economie

Rezultate sub aşteptări pentru SSIF Broker Cluj! Profit de sub 1 mil. de lei!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/17/bani1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Brokerul clujean a încheiat anul 2012 cu un profit net de 0.8 milioane lei, potrivit informării publicate la sfârşitul săptămânii trecute pe site-ul propriu, faţă de raportările preliminare realizate la sfârsitul lunii decembrie 2012, când se anunţa un profit net de 3.7 milioane lei.</strong></p>

Deşi „s-au căutat în mod activ soluţii pentru diversificarea surselor de venit”, compania s-a văzut neputincioasă în faţa contextului economic nefavorabil.
„Văzut de mulţi specialişti ca un an al relansării  economice,  anul  2012  a  reprezentat mai degrabă o dezamăgire atât din punct de vedere economic (creştere economică de doar 0.2%, inflaţie de peste 5%, în afara ţintei BNR, etc.), cât şi în termeni bursieri, tranzacţiile pe piaţa de capital de la Bucureşti înregistrând un declin cu 25% per global şi o scădere chiar mai accentuată (-31) pe segmentul de acţiuni.

În acest context şi ţinând cont de faptul că SSIF Broker este obligată să-şi reevalueze la sfârşitul fiecărui an toate poziţiile din cadrul portofoliului propriu, a fost foarte dificil ca ţintele prevăzute în buget să fie atinse, în special în privinţa profitului. Veniturile din comisioane au continuat să scadă în anul 2012 în ton cu dinamica generală a pieţei, consemnând o scădere cu 9.8%, în principal din cauza declinului veniturilor din comisioane aferente tranzacţiilor la BVB”, se arată în raportul companiei.

Principalul factor de scădere a fost însă deprecierea titlurilor din cadrul portofoliului. „Întarzierea  procesului de relansare economică şi propagarea neuniformă a efectelor  crizei la nivelul diferitelor sectoare economice ne-a determinat să aplicăm o serie de teste  de depreciere asupra titlurilor din cadrul portofoliului, în special portofoliul  netranzacţionabil, pentru a putea prezenta o situaţie conformă cu realităţile economice  prezente”, se mai precizează pe site-ul companiei.


Se poate şi mai rău


Deşi rezultatele au fost sub aşteptările companiei trebuie remarcată redresarea situaţiei financiare faţă de anul 2011, când s-a obţinut o pierdere netă de 15 milioane de lei.

Compania pune revenirea pe seama diversificării surselor de venit. „Confruntat  cu  o  piaţă care s-a contractat în mod continuu (în termeni de lichiditate a pieţei), managementul companiei a căutat în mod activ soluţii pentru diversificarea surselor de venit. Astfel anul 2012 a devenit pentru SSIF Broker anul inovaţiei, un prim pas în aceasta direcţie fiind făcut prin lansarea unor produse structurate din categoria certificatelor turbo şi listarea acestora pe segmentul dedicat din cadrul pieţei de la Bucureşti. [...]Lansarea acestor produse structurate a fost un real succes pentru companie, generând o creştere a cotei de piaţă a SSIF Broker SA pe acest segment de la 2,18% la 31.12.2011 până la 8,26% la 31.12.2012,  iar în ceea ce priveşte volumul de  tranzacţionare, acesta a crescut de  la 19.098.585 lei la finele anului 2011 până la 113.563.244 lei la finele anului 2012, reprezentând o creştere de peste 500%”, se explică în raport.

abonare newsletter