Economie

Economia a crescut cu 0,2% atât în trimestrul patru cât şi pe întreg anul 2012

<p><strong>Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,2% faţă de trimestrul precedent, acelaşi ritm modest de creştere fiind raportat şi pe ansamblul anului, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS), anunţate joi.

"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul IV 2012 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,1% pe seria ajustată sezonier", se arată într-un comunicat al INS.


Astfel, anul trecut economia a crescut cu 0,2% faţă de 2011, fiind afectată de producţia agricolă slabă, scăderea investiţiilor, gradul redus de absorbţie a fondurilor UE, instabilitatea politică internă şi criza internaţională.

Economia a evitat reintrarea în recesiune, anticipată de unii analişti după scăderea înregistrată în trimestrul al treilea.


Varianta provizorie a PIB în trimestrul patru şi pe întreg anul 2012 va fi anunţată de Statistică la 6 martie.

Pentru anul în curs autorităţile estimează o creştere modestă, de circa 1,5%, prognoză revizuită de mai multe ori în jos, de la o estimare iniţială de 2,5%.


De altfel, şi primele estimări ale autorităţilor pentru 2012 vizau tot un avans al PIB de 2,5%, modificate pe parcurs, în mai multe trepte, spre 0% - 0,2%.

În 2011 PIB a avansat cu 2,2%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter