Economie

Strategia de PRIVATIZARE a 'CFR Marfă', APROBATĂ de Guvern

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/13/06-cfr-marfa.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul a aprobat miercuri strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" SA şi mandatul Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.</strong>

În primă lectură, hotărârea referitoare la strategia de privatizarea CFR Marfă a fost aprobată la şedinţa de guvern de săptămâna trecută.
În document este prezentată strategia propusă în Raportul final de consultanţă privind privatizarea CFR Marfă.

Astfel, se propune vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni unui investitor strategic sau unui consorţiu format din investitori strategici şi financiari. Selecţia investitorului se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, şi anume negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmată de licitaţie cu ofertă în plic, conform legislaţiei în vigoare.


Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit

Toate condiţiile care vor fi incluse în contractul de vânzare-cumpărare vor putea fi cunoscute de potenţialii investitori înainte de data ţinerii licitaţiei, într-un mod transparent, întrucât proiectul contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni va face parte din dosarul de prezentare - document de referinţă al tranzacţiei, a cărui achiziţionare va fi obligatorie şi va preceda licitaţia.

Pentru pregătirea procesului de privatizare se vor parcurge următorii paşi: notificarea creditorilor CFR Marfă cu privire la posibilitatea modificării structurii acţionariatului, ca urmare a privatizării, şi obţinerea acordului acestora; obţinerea avizelor de mediu pentru privatizare; obţinerea certificatelor de obligaţii bugetare.


De asemenea, e necesară întocmirea unui dosar de prezentare (inclusiv a proiectului contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni); asigurarea accesului potenţialilor investitori la date şi informaţii despre CFR Marfă (inclusiv prin organizare unui Camere de Date); publicarea ofertei de vânzare a acţiunilor.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter