Economie

Peugeot Citroen a înregistrat anul trecut o pierdere istorică de 5 miliarde de euro

<p><strong>Constructorul auto francez PSA Peugeot Citroen a anunţat, miercuri, o pierdere istorică de 5 miliarde de euro pentru anul trecut, rezultatul slab fiind datorat dependenţei grupului de piaţa auto din Europa.

Rezultatul a fost puternic influenţat de impactul negativ al deprecierii activelor cu 4,7 miliarde de euro, date anunţate de grup săptămâna trecută. Producătorul a înregistrat, însă, şi o pierdere operaţională ridicată, de 576 milioane de euro, precum şi un declin de 5,2% al veniturilor, la 55,4 miliarde de euro.


În 2011, Peugeot a avut un profit net de 588 de milioane de euro.

"Aceste rezultate reflectă o deteriorare a climatului în sctorul auto din Europa", a declarat directorul general, Philippe Varin.


Guvernul francez a intervenit anul trecut pentru a salva divizia bancară a Peugeot cu garanţii pentru noi emisiuni de obligaţiuni. Măsura a fost luată cu intenţia de a descuraja agenţia de rating Moody's de la retrogradarea la "junk" a băncii Peugeot, situaţie în care grupul ar fi avut dificultăţi în a asigura finanţare pentru clienţi.

Piaţa auto europeană, aproape la minimul ultimelor două decenii, urmează să scadă pentru al şaselea an consecutiv. Peugeot a înregistrat anul trecut 62% din vânzări în Europa.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter