Economie

Vezi ce denumiri de meserii au mai inventat clujenii!

<p><strong>Diversificarea activităţilor economice şi apariţia continuă a noi servicii şi produse îi constrânge pe clujeni să apeleze la ingeniozitate atunci când postează anunţuri de angajare pentru a face cât mai explicite caracteristicile postului pentru care se recrutează.</strong></p>

Deşi majoritatea denumirilor sunt în limba engleză, probabil pentru le face mai digerabile – „battery testing expert” (tradus în română expert în testarea bateriilor) sau engineer for maintenance and spare part management (inginer care să se ocupe de întreţinere şi de managementul pieselor de schimb) –, există şi nume „autohtonizate”.


Astfel, un salon local îşi caută „consilier bronzare”, o covrigărie nu-şi caută covrigar ci „modelatoare”, în timp ce un atelier auto caută „sablator”.

Pe cât de extravagante sunt denumirile, pe atât de surprinzătoare sunt şi cerinţele în unele dintre cazuri. Spre exemplu, cei care aplică pentru postul de „consilier bronzare” trebuie să trimită CV cu poză şi cont de Facebook, „să aibă studii medii, mulţi prieteni şi să îi placă să fie bronzat/ă”.


Tot la capitolul apel la imaginaţie în încercarea de a atrage cât mai multe CV-uri se încadrează un alt anunţ local de pe site-urile de recrutare din care aflăm „că se fac angajări masive în America la firme de mutări de mobilă”. Printre beneficiile de care se vor bucura angajaţii „care prind valul înspre ţara tuturor posibilităţilor” se numără şi activarea într-un „mediu de lucru dinamic şi atractiv”, dar asta numai dacă au „rezistenţă la efort”.

Cu ce denumiri s-a îmbogăţit COR-ul?

Clasificarea ocupaţiilor din România a fost modificată după ce miercuri s-a publicat în Monitorul Oficial un act normativ în acest sens. Concret, au fost adăugate noi ocupaţii şi au fost modificate unele denumiri deja existente.


„Dicţionarul meseriilor” cuprinde acum şi următoarele posturi: arbitru pentru păsări de rasă, operator umplere recipiente GPL, lucrător calificat în irigaţii, investigator-şef, instalator pentru pompe de căldură, director general adjunct sau evaluator în sistemul formării profesionale continue.



abonare newsletter