Economie

Românii au cumpărat medicamente de 3 miliarde lei în 3 luni

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/07/medicamente.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un studiu despre piaţa farmaceutică arată că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România atins nivelul de 3,13 miliarde lei la preţ de distribuţie în trimestrul IV  din 2012. </strong></p>

 


Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, realizat de compania de analiză şi studii de piaţă Cegedim România estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 3,13 miliarde lei la preţ de distribuţie în cel de-al patrulea trimestru al anului 2012, în creştere cu 3,9% comparativ cu trimestrul IV al anului 2011.

„Reducerea ratei trimestriale de creştere de la 5,2% în trimestrul III la 3,9% în trimestrul IV, combinată cu rata anuală de creştere de 8,3% în lei pentru întreg anul 2012 arată clar tendinţa de temperare a pieţei farmaceutice, însă din cauza evoluţiei constrângerilor şi nu a nevoilor”, menţionează realizatorii studiului. Petru Crăciun, directorul general al companiei subliniază că dificultăţile din piaţă au început să afecteze şi cele mai puternice companii, iar prognoza rămâne modestă la nivel de ansamblu pentru 2013, cu o creştere de 1,4% în lei. „Problema cea mai importantă nu este însă neapărat la nivelul companiilor, deşi problemele companiilor s-au înmulţit, ci la calitatea şi disponibilitatea medicamentelor pentru pacienţi, ca şi a serviciilor medicale în general”, conchide Crăciun.

abonare newsletter