Economie

Clujul decade: abia pe locul şase în ţară după PIB

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/06/05-31arierate.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După mai mulţi ani în care Clujul s-a plasat printre lidere în topul judeţelor realizat după valoarea produsului intern brut (PIB) situaţia se schimbă în 2013, potrivit unor date oferite de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) publicaţiei online econtext.ro. </strong></p>

 

De pe poziţia a doua în 2010, cu un PIB de 22,18 miliarde de lei judeţul a ajuns în 2011 să ocupe locul patru, cu 23,2 mld. lei, ca acum să se estimeze plasarea abia pe poziţia a şasea, cu 24,8 mld de lei.


Astfel, Timişul, Constanţa, Prahova şi Argeşul vor reuşi să se situeze înaintea nostră în acest an.

Plus 1,6 mld. lei faţă de anul trecut

PIB-ul Clujului va creşte în 2013 faţă de 2012 cu doar 1,6 mld. de lei conform prognozei, făcându-ne să ne păstrăm poziţia a şasea şi la capitolul variaţie. Potrivit econtext.ro cel mai mare avans economic va fi înregistrat de Bucuresti, care işi va urca valoarea cu 9,3 miliarde de lei, de la 131,8 miliarde de lei în 2012, până la 141,1 miliarde de lei în acest an, urmat, pe locul doi de Timiş, care va adăuga 2 miliarde de lei în acest an şi va sări de pragul de 30 de miliarde de lei.


Nokia, sursa tuturor nenorocirilor?

Unul dintre motivele regresului este fără doar şi poate plecarea Nokia, eveniment care a determinat o scădere a producţiei industriale la nivelul judeţului cu peste 50%, impactul estimat asupra PIB-ului naţional fiind de -1%.

Vă reamintim că în trei ani de la începerea producţiei, Nokia România a reuşit să ajungă pe locul secund în topul exportatorilor, după Dacia-Renault. Compania a înregistrat, în 2010, o cifră de afaceri de 1,6 miliarde euro şi un profit net de 43 milioane euro, profit în creştere cu 14% faţă de 2009, când s-a ridicat la 37 milioane euro la venituri de 1,05 miliarde euro.


Nici situaţia politică nu ne este de ajutor!

Clujul, considerat multă vreme fief portocaliu, pare a avea de suferit odată cu schimbarea guvernării, marile investiţii ale Clujului ne primind niciun ban de la bugetul de stat în 2013, după ce Guvernul a tăiat 60% banii promişi, anul trecut, de Boc.

Spitalul Regional de Urgenţă, Inspectoratul Şcolar Cluj sau Autostrada Transilvania, sunt doar câteva investiţii pentru care nu au fost alocate resursele financiare care să permită continuarea lucrărilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter