Economie

Bechtel acuzată că a ţepuit companiile clujene

<p><strong>După ce a primit sesizări de la mai mulţi manageri şi proprietari de companii mici şi mijlocii „ţepuiţi” de Bechtel, Liga Intreprinzătorului Român (LIR) solicită Guvernului, printr-un comunicat de presă, să intervină pentru a apăra companiile româneşti, în caz contrar ameninţând că va sesiza organismele europene. </strong></p>

LIR dă ca exemplu cazul firmei clujene SC Pulp Fiction SRL, compania care a asigurat, din 2004 şi până în 2009, transportul tuturor muncitorilor Bechtel de la domiciliu pe șantierul Autostrăzii Transilvania şi înapoi.

„Timp de patru ani și jumătate, nu am avut nici o problemă cu Bechtel. Însă, după plecarea domnului Michael Mix și cooptarea unor manageri turci în cadrul companiei americane, relația dintre Bechtel și furnizorii români de bunuri și servicii s-a deteriorat. Au început să nu mai plătească facturile emise de noi și recepționate de noi. La început, managerii turci ne-au spus că nu au primit banii din partea Guvernului român. Apoi, după ce reprezentanții Companiei Naționale a Drumurilor Naționale și Autostrăzilor din România ne-au confirmat în scris faptul că au achitat facturile, managerii turci nu ne-au mai dat nici o explicație pentru refuzul de a plăti facturile. După șase luni de neplată, i-am notificat conform contractului și am sistat furnizarea de servicii de transport. Instant, cei de la Bechtel ne-au virat jumătate din banii datorați. Apoi, ne-au chemat la negocieri”, a declarat directorul firmei Pulp Fiction, Zoltan.


Procesul nu a fost departe

Potrivit  directorului managerii turci le-au cerut întreprinzătorilor români să accepte reducerea datoriilor pe care le are compania americană faţă de partenerii săi. „Noi nu am acceptat, pentru că, timp de cinci ani, am prestat servicii complete, fără reproș. Noi suntem singurii care am putut să îi dăm în judecată pe Bechtel, după știința mea, pentru că în toate celelalte contracte semnate de Bechtel cu furnizorii americanii au inserat o clauză abuzivă, conform căreia toate litigiile dintre părți trebuie judecate la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, acolo unde doar introducerea cauzei pe rol presupune sume imense, de ordinul a zeci de mii de euro. Procesul nostru se află pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, însă desfășurarea procesului ridică semne de întrebare, pentru că Justiția nu a reușit să soluționeze de cinci ani o cauză simplă”, a continuat Zoltan Egyed.

Purtătorul de cuvânt al Bechtel nu a putut fi contactat pentru a ne furniza opinia companiei referitoare la subiect.


Europa, următorul pas

Potrivit LIR se analizează posibilitatea sesizării organismelor europene. „Acest caz poate atrage condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și neridicarea monitorizării MCV realizată de Comisia Europeană”, sustin reprezentanţii organizaţiei, argumentând că „până acum, statul român a dezavantajat net companiile autohtone în relația lor cu companiile multinaționale”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter