Economie

Franţa este în grafic pentru a-şi îndeplini ţinta de creştere economică de 0,8% în acest an

<p><strong>Guvernul Franţei crede că îşi va atinge ţinta de creştere economică de 0,8% în acest an, a afirmat ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, pentru postul de televiziune 'France 2', transmite Reuters.

Oficialul francez a explicat că menţine acest obiectiv înainte de publicarea în 22 februarie a estimărilor Comisiei Europene privind evoluţia economiei zonei euro în 2013.

'Avem discuţii' pe acest subiect. 'Dacă va trebui să ne adaptăm, ne vom adapta. Dar am încredere în economia franceză', a declarat Pierre Moscovici. Acesta a adăugat că zona euro s-a stabilizat, este puternică, poate prea puternică din unele puncte de vedere'.

Euro s-a apreciat faţă de valutele principalilor parteneri comerciali, datorită faptului că proiectul euro pare acum mai puţin fragil, dar au sporit temerile privind exporturile statelor din zona euro.

Moscovici a spus că executivul de la Paris va anunţa în următoarele două-trei săptămâni un proiect modificat al 'supertaxei' de 75% pe cele mai mari venituri, care va fi impusă mai curând asupra gospodăriilor decât asupra persoanelor fizice.

Impozitul de 75%, care nu va avea decât doi ani de existenţă, nu-i afectează decât pe francezii cei mai bogaţi, pentru venitul lor anual de peste un milion de euro (1,3 milioane de dolari), a explicat săptămâna trecută Moscovici. Cu toate acestea, nu se pune problema de a renunţa la el, în pofida zvonurilor insistente în acest sens şi a anulării lui de către Consiliul Constituţional din Franţa, a insistat ministrul.

Proiectul de impozitare cu 75% pentru partea de venituri ce depăşesc un milion de euro a provocat dezbateri aprinse în Franţa, determinând, printre altele, plecarea în Rusia a celebrului actor francez Gerard Depardieu, dar şi preocupări în rândul unor investitori străini.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter