Economie

Ultima zi de respiro pentru micii întreprinzători!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/31/05-31arierate.jpg" border="0" width="450" height="257" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Multe dintre microîntreprinderi sunt pândite de faliment din cauza noilor prevederi prin care se cresc sumele datorate statului.</strong></p>

De mâine, microîntreprinderile care au realizat în anul precedent venituri sub 65.000 euro sunt obligate să plăteasca impozit de 3% asupra veniturilor realizate, conform modificărilor aduse la Codul Fiscal prin OG nr.8/2013.

Pe lângă creşterea dărilor către stat pentru cei care aveau o marjă a profitului redusă sau erau pe pierdere, măsura mai are un „plus” – intervine în timpul anului fiscal, încurcând şi mai mult socotelile micilor întreprinzători pe 2013


„Având în vedere că este un bir nou, care nu este coroborat cu o altă măsură care să scadă cheltuielile firmelor reprezintă un adevărat pericol de faliment pentru mulţi dintre micii întreprinzători. Impozitul pe profit era mai avantajos, iar oamenii de afaceri şi-au făcut deja calcule cu privire la investiţii, salarii, ţinând cont de acel nivel al impozitului”, explică Adrian Coroian, preşdintele Ligii Întreprinzătorului Român (LIR).

În ochii statului, toţi micii întreprinzători sunt vinovaţi de evaziune fiscală

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu care nu se aplică în domeniul fiscalităţii, potrivit Executivului. Acesta a explicat în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului fiscal ca prin schimbarea sistemului de impunere pentru firmele mici şi medii urmăreşte „includerea în categoria contribuabililor plătitori şi a acelora care înregistrează pierderi concomitent cu derularea unor cifre de afaceri importante”. Afirmaţia a fost, mai apoi detaliată de Maria Grapini, ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. „Dacă merge pe pierdere ani de zile din exploatare (firma-n.r.), ceva nu e în regulă. Ori nu ştie să facă afaceri, ori nu este corectă”, susţinea ministrul într-un interviu.


Impulsionare a mediului de afaceri?

În opinia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, modificările aduse Codului Fiscal trebuie privite şi prin prisma aspectelor pozitive.

„Într-adevăr pe cei cu cifra de afacere mică noile prevederi îi afectează, însă cred că au fost gândite pentru a-i încuraja pe cei care au derulat afaceri până la concruenţa sumei limită să încerce să depăşească pragul de 65.000 de euro pentru a se ]ncadra la impoyit pe profit” Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj.

abonare newsletter