Economie

O ŢEAPĂ de la Cluj pe locul 2 în TOPUL CELOR MAI MARI ÎNȘELĂCIUNI IMOBILIARE din România

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/31/02tower_zf_foto.jpg" border="0" alt="sursa foto: www.zf.ro" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Proiectul Tower Park ocupă poziţia a doua în Topul celor mai mari zece „ţepe“ date de dezvoltatorii imobiliari din sectorul rezidenţial, realizat de Capital.ro. 120 de clujeni au plătit investitorilor 6,67 milioane de euro pentru apartamentele de vis promise, dar s-au ales doar cu datorii sau conturi goale. </strong></p>

 


Proiectul, iniţiat de un grup de investitori americani reprezentaţi de Mihai Chezan, era promovat în 2007 ca fiind cel mai ambiţios complex multifuncţional construit vreodată în Cluj-Napoca. Planurile prevedeau dezvoltarea a patru blocuri- turn, cu un total de 475 de apartamente, 18.000 mp de spaţii comerciale şi de birouri şi un hotel de trei stele. Pentru că aveau nevoie de teren americanii au apelat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj – Napoca, care deţinea un lot de 21.300 mp pe Calea Floreşti, în cartierul Mănăştur. Universitatea a acceptat să le dea terenul în schimbul hotelului ce urma a fi construit şi a cărui valoare a fost stabilită la 8,6 milioane de euro.

Primele probleme au apărut în momentul în care investitorii au trecut pragul băncilor, care au refuzat acordarea unor împrumuturi din cauza situaţiei juridice neclare legate de terenul Universităţii, astfel că investitorii apelează la ultima variantă: colectarea avansurilor de la cumpărătorii de apartamente. Trecuseră deja doi ani de la începerea lucrărilor, iar rezultatele au încetat să apară, motiv pentru care Universitatea cere în instanţă rezilierea contractului.


Din lipsă de opţiuni, americanii au cesionat proiectul, în 2010, firmei Sterling International Development, controlată de neamţul Torsten Hollstein şi românii Roxana Tămaş şi Sorin Coste. După doar un an, noul dezvoltator a intrat în insolvenţă. Acum, după ce şi dezvoltatorul iniţial a ajuns în faliment, proiectul e blocat de două procese. Pe de o parte, lichidatorul dezvoltatorului iniţial cere anularea cesiunii Tower Park, iar de cealaltă parte Universitatea cere ruperea contractului de asociere prin care şi-a dat terenul în schimbul unor iluzii.

abonare newsletter