Economie

Azi e ultima zi de depunere a formularului 012

<p><strong>Contribuabilii plătitori de impozit pe profit care doresc să opteze pentru plata anuală a impozitului, cu efectuarea de plăţi anticipate trimestrial, trebuie să depună până joi la Fisc o notificare în acest sens, respectiv Formularul 012.


Potrivit Codului Fiscal, începând din luna ianuarie a acestui an contribuabilii opt opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Contribuabilii care vor aplica acest sistem, vor determina plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.

În prezent, băncile utilizează sistemul de calcul, declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, cu efectuarea trimestrială de plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.

Prevederea referitoare la plata anuală a impozitului pe profit nu se va aplica organizaţiilor nonprofit şi contribuabililor care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură, care au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

În prezent, declararea şi plata impozitului pe profit se efectuează trimestrial.



 

abonare newsletter