Economie

CGMB a aprobat creşterea cu 16% a impozitelor pentru case, terenuri şi maşini

<p style="margin: 0px 0px 15px; padding: 0px; line-height: 21px; color: #333333; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><span style="color: black; font-family: Arial; line-height: 1.3em;"><strong>Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri potrivit modificării Codului Fiscal. </strong></span></p>

 


Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de CGMB, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie până la 31 martie a impozitului de clădiri, terenuri şi mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul în curs şi care achită integral până la 30 septembrie diferenţele rezultate în urma aplicării noilor hotărâri beneficiază de bonificaţia de 10%.

Din celelalte două categorii de impozite şi taxe, care nu vor fi indexate cu rata inflaţiei, fac parte acele taxe care nu sunt prevăzute în hotărârea Guvernului nr. 109/2012 şi nu intră sub incidenţa Ordonanţei 1/2013, respectiv taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB. Dintre acestea, Oprescu a amintit taxele pentru parcările de reşedinţă, concesionarea locurilor de înhumare în cimitire şi taxa pentru accesul vehiculelor grele în municipiul Bucureşti.


Potrivit lui Oprescu, printre impozitele şi taxele care vor fi majorate se numără cele pe clădiri şi terenuri, dar şi amenzile.

Primarul general a explicat că, potrivit modificărilor aduse Codului fiscal prin ordonanţa Guvernului nr. 1/2013, este obligat să aducă în atenţia Consiliului proiectul de hotărâre pentru stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor în Capitală începând cu anul în curs.

"Sorin Oprescu nu s-a sucit. În decembrie, când s-a pus prima dată problema majorării taxelor, aveam un alt cadru legal, care ne permitea să decidem noi, la nivel administrativ, dacă vrem sau nu să împovărăm cetăţenii cu creşteri de taxe", a spus edilul.


Primarul general a declarat marţi, la începutul şedinţei CGMB, că "nu s-a sucit", fiind, în continuare, împotriva măsurii de a majora taxele, dar a subliniat totodată că municipalitatea nu poate să decidă cu privire la indexarea taxelor cu rata inflaţiei.

abonare newsletter