Economie

FMI: Suma coplatei în sănătate ar putea fi de 10 lei pe zi

<p><strong>Cuantumul modic al coplatei în sănătate ar putea însuma 10 lei pe zi, o valoare redusă putând însemna eşecul în implementarea acestei măsuri, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România. </strong></p>

 


'FMI nu este expert în sănătate. Dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eşua', a afirmat Erik de Vrijer.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, şi nici persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război, precizează Ministerul Sănătăţii (MS).

Potrivit unui comunicat emis luni de MS, cuantumul modic al sumelor şi regulamentul de aplicare a mecanismului vor fi stabilite în normele contractului-cadru.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că la discuţia cu FMI s-a convenit ca valoarea coplăţii să fie una modestă, punctând că România s-a angajat ca începând cu luna martie aceasta să vizeze cazurile externate.

abonare newsletter