Economie

UE ar putea relaxa obiectivele bugetare pentru Spania

<p><strong>Programul de austeritate al Spaniei ar putea fi atenuat dacă continuă declinul economiei, a afirmat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, transmite AFP.

În luna iunie 2012, zona euro a decis să acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru susţinerea sectorului financiar spaniol. Olli Rehn a sugerat că Spania ar putea beneficia de o perioadă mai lungă pentru a îndeplini ţintele bugetare stricte stabilite de zona euro în schimbul salvării ţării de la faliment.

'Noi ţinem cont de perspectivele de creştere şi de problemele fiscale ale fiecărei ţări pentru care facem estimări', le-a declarat Rehn jurnaliştilor, referindu-se la evaluarea performanţelor Spaniei, care va avea loc luna viitoare.

'Dacă va exista o deteriorare semnificativă a economiei, putem propune o extindere a programului de ajustare', a dat asigurări oficialul european.

Eforturile Spaniei de a îndeplini măsurile de austeritate solicitate de UE sunt limitate de declinul economiei şi creşterea ratei şomajului, care a ajuns la nivelul record de 26% în ultimul trimestru din 2012.

Spania s-a angajat să-şi reducă deficitul bugetar de la 9,4% din PIB în 2011 la 6,3% din PIB în 2012 dar analiştii estimează că acest obiectiv nu a fost îndeplinit.

Deja Comisia Europeană a prognozat că Madridul nu-şi va îndeplini ţintele bugetare în 2012 dar Rehn a încercat să rămână optimist: 'Acesta va fi încă un an dificil dar sunt încrezător că va fi de asemenea un an în care situaţia se va schimba, iar Spania şi zona euro ca întreg vor trece de la stabilizare la o redresare sustenabilă'.

Şi Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat săptămâna trecută că Spania şi Italia nu se vor redresa înainte de 2014. 'Cei doi piloni de bază din sudul Europei, Spania şi Italia, care au adoptat multe reforme structurale şi acum plătesc preţul, nu se vor redresa înainte de 2014', a apreciat şeful FMI.

Christine Lagarde a apreciat că guvernele încă trebuie să-şi reducă deficitele şi datoriile, dar a sugerat că oficialităţile 'trebuie să adopte un ritm mai lent' pentru a evita să submineze perspectivele de creştere economică.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter