Economie

Dumitru Costin, despre extinderea acordului cu FMI: Un time-out acordat României

<p><strong><img src="http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTCyE_KOh2x8ZPGS-z3OAhrJs22aNz9V6INybRMJHZRVB87ULkm" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Extinderea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este de fapt "un time-out acordat României", a declarat, vineri, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul sindical a spus că, în opinia sa, extinderea acordului cu FMI înseamnă de fapt că cei de la Fondul Monetar Internaţional au acordat două luni suplimentar României ca să-şi regândească politicile, să le susţină şi să prezinte un nou plan de bătaie, o nouă scrisoare de intenţie, care să fie negociată cu Banca Mondială şi Comisia Europeană.


"Aşa văd eu, un time-out acordat României. Anul trecut a fost un an politic irosit în România, care s-a concentrat pe cu totul şi cu totul alte priorităţi", a mai spus Costin.

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by să fie discutată de Consiliul Director al instituţiei în luna mai, pentru a avea timp să îndeplinească o serie de precondiţii care privesc angajamente întârziate şi evoluţia bugetară, iar o nouă misiune ar urma să vină la Bucureşti în iulie.


Potrivit unor surse oficiale, înţelegerea parafată în primăvara anului 2011, şi care urma să fie încheiată în aprilie 2013, când era programat ultima şedinţă de evaluare în board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil în iulie.

"În iulie va veni o nouă misiune, care va analiza stadiul întregului acord şi se va negocia şi noua înţelegere", au spus sursele citate.


Practic, acordul va fi prelungit cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.

Sursele citate nu exclud ca noul acord să fie practic aprobat de Consilul Director al FMI în luna septembrie, ceea ce ar însemna şi închiderea formală a înţelegerii începute în 2011. La fel ca în urmă cu doi ani, autorităţile române nu doresc nicio pauză între cele două acorduri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter