monitorulcj.ro Menu
Economie

Euro a atins maximul ultimelor 11 luni faţă de dolar

Euro s-a apreciat vineri la maximul ultimelor 11 luni faţă de dolar, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că băncile vor rambursa anticipat săptămâna viitoare o parte mai mare decât s-a anticipat din împrumuturile de urgenţă pe termen de trei ani primite în decembrie 2011, scrie Mediafax.

Euro este în creştere cu 0,57%, la 1,3445 dolari pe unitate, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un maxim de 1,3464 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel după februarie 2012, relatează MarketWatch.

BCE a anunţat că 278 de bănci vor rambursa 137,2 miliarde de euro pe 30 ianuarie, prima dată la care sunt posibile plăţi anticipate.

Suma este ceva mai mare decât au anticipat analiştii, deşi estimările au variat considerabil.

Cotaţia euro a fost susţinută în ultimele săptămâni de aşteptările ca băncile să înceapă rambursarea anticipată a împrumuturilor.

"Nu este o veste bună pentru economia zonei euro şi amplifică divergenţele dintre tendinţa de apreciere a monedei şi fundamentele economiei regiunii, care nu este într-o situaţie bună", a declarat Kit Juckes, director pentru operaţiunile de schimb valutar la Societe Generale.

Indicele ICE al dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu şase monede importante, a coborât la 79,835, de la 79,974 la închiderea de joi a pieţei americane.